Περίπου 10.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κατεγράφησαν παγκοσμίως τον Δεκέμβριο ενώ εκτοξεύθηκαν στα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).’

Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη σημειώνοντας παράλληλα ότι η εορταστική περίοδος με τις συναθροίσεις «έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά» της ήδη αυξημένης μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

«Παρότι η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, να μεταλλάσσεται και να σκοτώνει» είπε ο δρ Τέντρος.

Αύξηση σε νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ (με λειψά στοιχεία)

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, υπήρξε αύξηση κατά 42% στις νοσηλείες και κατά 62% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρέπει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι τα ποσοστά αυτά βασίστηκαν σε δεδομένα που δόθηκαν στον ΠΟΥ από λιγότερες από 50 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική, γεγονός που, σύμφωνα με τον δρα Τέντρος, δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της κατάστασης. «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες και σε άλλες χώρες η οποία δεν καταγράφεται» είπε.

Παγκόσμια κυριαρχία της JN.1

Η υποπαραλλαγή JN.1 είναι πλέον αυτή που εντοπίζεται πιο συχνά παγκοσμίως, είπε ο δρ Τέντρος. Η νέα κυρίαρχη υποπαραλλαγή φαίνεται να είναι πιο ικανή σε σχέση με τις προκατόχους της να μολύνει τα εμβολιασμένα άτομα ή όσα έχουν προηγουμένως νοσήσει, όπως δείχνουν στοιχεία.

Επιβάτες φορούν μάσκες στο μετρό της Βαρκελώνης στις 5 Ιανουαρίου (Reuters)

Μη αποδεκτό επίπεδο θανάτων

«Παρότι οι 10.000 θάνατοι τον μήνα είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που καταγράφονταν στην κορύφωση της πανδημίας, αυτό το επίπεδο θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί δεν μπορεί να είναι αποδεκτό» υπογράμμισε ο δρ Τέντρος και κάλεσε τα κράτη να κάνουν στενή επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης και να παρέχουν στον πληθυσμό τους εμβόλια και θεραπείες.

Σε έξαρση και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις

Η Μαρία Φαν Κερκόφε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού δείχνουν ανοδική τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί όλο τον Ιανουάριο.

«Αυτόν τον χρόνο, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, παρατηρούμε την κυκλοφορία πολλών διαφορετικών τύπων παθογόνων» είπε η δρ Φαν Κερκόφε και έκανε λόγο για τη γρίπη, τους ρινοϊούς αλλά και βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae. Σύμφωνα με την ειδικό, το «άνοιγμα» της κοινωνίας μετά την περίοδο της οξείας φάσης της πανδημίας χάρισε πλεονέκτημα σε τέτοιους ιούς και βακτήρια που μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αέρα.

Απαιτείται η λήψη μέτρων

Ο ΠΟΥ κάλεσε τον παγκόσμιο πληθυσμό να λαμβάνει μέτρα όπως οι διαγνωστικοί έλεγχοι, ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και ο σωστός αερισμός των εσωτερικών χώρων. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα εμβόλια, όπως τόνισε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ «αυτά δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση, αλλά σίγουρα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα