Και μάλιστα, μετράμε πλέον 12 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 14

Το στατιστικό αυτό στέκει μάρτυρας του πολύ θετικού κλίματος που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και μάλιστα, σε μια συγκυρία όπου τα περισσότερα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ πισωπάτησαν, εν μέσω διστακτικότητας που επήλθε εξαιτίας της παρατεταμένης γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή με προεκτάσεις στα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, προσπερνώντας τη θετική απόδοση που προφανώς μάς αρέσει, στεκόμαστε στην ποιότητα με την οποία επέρχεται μια τέτοια απόδοση.

Η εν γένει συμπεριφορά των περισσοτέρων εισηγμένων στο ταμπλό επιβεβαιώνει τη μεταστροφή του επενδυτικού χαρακτήρα σε μέσο-μακροπρόθεσμο, κάτι που με τη σειρά του προσθέτει πόντους στην υγεία της ανοδικής τάσης.

Χαρακτηριστικά όπως η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, η ευαισθησία σε θετική ειδησεογραφία (ή η αναισθησία σε αρνητική) και η διάχυση της ρευστότητας σε πολλούς τίτλους βελτιώνουν αισθητά την εικόνα.

Στα στατιστικά, ο τραπεζικός στήριξε όλο το ταμπλό. Η ΕΤΕ κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο σε επίπεδο ποσοστιαίας απόδοσης (δεύτερη καλύτερη στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση) όσο και σε επίπεδο τζίρου, υπερκαλύπτοντας καθημερινά τον αντίστοιχο όλων των λοιπών μετοχών στο ταμπλό.

Δίπλα της, στάθηκε επάξια η ΕΥΡΩΒ που δέιχνει να αφυπνίστηκε μετά από εβδομάδες απραξίας, ενώ και η ΠΕΙΡ δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.

Τα λοιπά χαρτιά του 25άρη συμπεριφέρθηκαν αξιοπρεπέστατα, με νικητή τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έδωσε και συνέχιση ανοδικής κίνησης με την κατοχύρωση του 13.80, ευρισκόμενη και σε ζώνη υπερπολυετών υψηλών.

Εντύπωση προκάλεσε και η CENER, που για άλλη μια εβδομάδα κατάφερε να αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Αντιδιαμετρικά, ο ΟΤΕ συνέχισε να απογοητεύει. Πάλι αρνητική η εβδομάδα, άλλη μια, με τη μετοχή να μην ακολουυθεί τη λοιπή αγορά και να έχει εγκλωβίσει άδικα πάρα πολλά χαρτοφυλάκια ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ιστορικά υψηλά δεν σημείωσε μόνο η CENER, αλλά και το ΚΡΙ από τη μεσαία κεφ/ση. Μέσα στην εβδομάδα είδε για πρώτη φορά στην ιστορία του τα 10 ευρώ, επάξια κατά τη γνώμη μας, ενώ ακόμα κι εδω δεν θα μπορούσε κάποιος να πει τη μετοχή “ακριβή”.

Θεωρητικά, επίκεινται ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία στην εταιρεία, άρα και γενναίο μέρισμα (ή επιστροφή κεφαλαίου) στους μετόχους. Μέτοχοι που είναι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένοι όλα αυτά τα χρόνια.

Σε επίπεδο Δεικτών, ο Τραπεζικός υπεραπέδωσε έναντι όλων των υπολοίπων, είτε χρηματιστηριακών ή και κλαδικών δεικτών. Πλασαρίστηκε με άνεση πάνω και από τις αποδόσεις των πολύ επιθετικών σε ΗΠΑ τεχνολογίας-πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ο Γενικός μας κατάφερε απόδοση εφάμιλλη με τον τεχνολογικό Nasdaq, και ανώτερη από τους υπόλοιπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη μόνο για τον ΓΔ, καθώς όλα τα υπόλοιπα μεγάλα Χρηματιστήρια μετρούσαν απώλειες έως και 4% για τον Nasdaq Comp.

Κι έτσι, πέρασε η δευτερη εβδομάδα του έτους, ενός έτους που αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη Λεωφόρο Αθηνών, με την πιθανότητα συνέχισης να είναι μεγαλύτερη από κάποιο αντίθετο σενάριο.

Τέλος, λογικά θα επικρατήσει νηνεμία τη Δευτέρα, καθώς η Wall Street θα παραμέινει κλειστή λόγω αργίας Martin Luther King.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.