Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου το Teletext έχει περάσει στην ιστορία με την έλευση του διαδικτύου και των smartphones. Όμως στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν από τους πιο ανεπτυγμένους ψηφιακά πληθυσμούς στον κόσμο, το SVT Text, που διαχειρίζεται ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό, προσελκύοντας καθημερινά το 15% του σουηδικού πληθυσμού ηλικίας από 9 έως 85 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση Media Barometer της Nordicom, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ηλικιών 65 έως 85 ετών, με 28% να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 9%.

Διαδίκτυο: Ποια domain names προτίμησαν οι Έλληνες το 2023

Τα δύο γραφεία Teletext της SVT βρίσκονται σε ένα στούντιο ειδήσεων στο κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Στοκχόλμη.

Νοσταλγία σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ο Erik Aldaeus, ο οποίος εργάζεται εκεί από το 2001, δήλωσε ότι η υπηρεσία παραμένει δημοφιλής επειδή παρείχε «σύντομες, άμεσες ειδήσεις -χωρίς φιοριτούρες- σε ένα τοπίο που κατακλύζεται από πληροφορίες».

Οι Σουηδοί, λέει, «ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, αλλά μπορούν επίσης να είναι νοσταλγοί και να αγαπούν την ασφάλεια (…) σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Πολλοί ηλικιωμένοι Σουηδοί που ζουν σε ψηφιακή απομόνωση δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το teletext ήταν η μόνη διέξοδο τους.

Αν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές -κατάργηση του bingo, των κριτικών ταινιών και των ενημερώσεων για το χρηματιστήριο- πολλά στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, παρέχοντας συνέχεια πληροφορίες στους μακροχρόνιους χρήστες του σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.

Τα γραφικά παραμένουν παρόμοια με το πρωτότυπο του 1979 και σε αντίθεση με το διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τη δημοφιλία με βάση το περιεχόμενο που περιλαμβάνει προβλέψεις καιρού, τηλεοπτικούς οδηγούς, ειδήσεις και αθλητικά.

Εκτός από την απλή και συνοπτική μορφή του η διαρκή απήχηση του SVT Text αποδίδεται στα αποστασιοποιημένα άρθρα του -δεν είναι υπογεγραμμένα- ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως ο αναγνώστης δεν κατακλύζεται από ειδοποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης