Η δυνατότητα σε περίπου 13.000 οφειλέτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη της σύνταξής τους με την παρακράτηση του 60% του μηνιαίου ποσού παρέχεται από το τρέχον έτος. Την ίδια ώρα τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ συνεχώς αυξάνονται και έφτασαν τα 47 δισ. ευρώ, ενώ διαπιστώνεται ότι χάνονται οι μισές ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές καταβολές των δόσεων.

Τους πρώτους μήνες του 2024, με την ανάπτυξη των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή η διεύρυνση του αριθμού των συνταξιούχων που έχουν οφειλές και ταυτόχρονα λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους. Επισημαίνεται ότι για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να έχει ένσημα 20 ετών και το όριο των τραπεζικών του καταθέσεων να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ (και τα 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ). Μάλιστα θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Σκοπός της ρύθμισης είναι να ωφελούνται πρόσωπα με πραγματική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

ΕΦΚΑ: Στόχος ο μηδενισμός του χρόνου αναμονής για έκδοση συντάξεων

Ελεγχος

Κατά το στάδιο ελέγχου, ο αιτών παρέχει τη συγκατάθεσή του στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην ΑΑΔΕ να προωθήσουν στον ΕΦΚΑ τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η υπαγωγή αυτού στη ρύθμιση. Η συγκατάθεση συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου προκειμένου να γίνει μια διασταύρωση των όσων είχε δηλώσει ο αιτών με τα πραγματικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι αυτές δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ), η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά και θα εφαρμόζεται παρακράτηση επ’ αυτής ως εξής:

Για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) και μέχρι τα 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιοριστεί η οφειλή και πάλι στα 20.000 ευρώ.

Για την εναπομένουσα οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) θα εφαρμόζεται συμψηφισμός με τμήμα της σύνταξης, σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι χάνονται οι μισές ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΕΦΚΑ καθώς οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές καταβολές των δόσεων. Επιπλέον, αυξάνεται ανά τρίμηνο το υπόλοιπο των οφειλών, το οποίο έχει υπερβεί τα 47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε κάποια ρύθμιση είναι μόλις το 10%. Εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη ύψους 42,4 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να αντιμετωπίζουν τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Εκθεση

Τα στοιχεία από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι από όλες τις ρυθμίσεις, ενεργές και μη, η Κοινωνική Ασφάλιση φιλοδοξεί να εισπράξει, στην καλύτερη περίπτωση, 4,76 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 42,4 δισ. ευρώ χρέους είτε δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποια ρύθμιση είτε ξεκίνησε η διαδικασία της αποπληρωμής των δόσεων αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, συνολικά και από διάφορες ρυθμίσεις, έχουν κατά καιρούς ενταχθεί ποσά προς αποπληρωμή (κεφάλαιο, τόκοι και προσαυξήσεις) που ανέρχονται στα 24,56 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 2/3 ή ακριβέστερα τα 16,81 δισ. ευρώ έχουν βγει εκτός διαδικασίας, αφού οι οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις, μιας και δεν κατέβαλλαν τις μηνιαίες δόσεις, όπως είχαν υποχρέωση να πράξουν, ή δεν κατέβαλλαν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Μόλις 2,98 δισ. ευρώ είναι το τελικό ποσό που έχει εισπραχθεί έως τώρα από ρυθμίσεις οφειλών, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 6,31% του συνολικού χρέους.

Premium έκδοση TA NEA

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting