Οι διεθνείς αφίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 – κυρίως λόγω της αύξησης των επισκεπτών στη Σαουδική Αραβία – σε επίπεδο που αντιστοιχεί στους αριθμούς του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Αλλά απέχει πολύ από την αύξηση κατά 30% των εισερχόμενων ταξιδιωτών που ανέμενε η περιοχή σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με βάση τον αριθμό των αεροπορικών εισιτηρίων που είχαν αγοραστεί πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όπως αναφέρει και το CNBC. Και οι προοπτικές για το 2024 δεν φαίνονται πολύ διαφορετικές.

Μέση Ανατολή: Φόβοι για επέκταση του πολέμου – Μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

«Η μελλοντική κατάσταση για τις αφίξεις στη Μέση Ανατολή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 από τις 6 Οκτωβρίου – την ημέρα πριν από την έναρξη των πρόσφατων συγκρούσεων – ήταν πολύ θετική, με τα εισιτήρια που εκδόθηκαν να είναι αυξημένα κατά 49% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία», επισήμανε ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Από τις 5 Ιανουαρίου, τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί εμφανίζονται αυξημένα κατά μόλις 9% σε σχέση με το 2019».

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αεροπορικά εισιτήρια προς τη Μέση Ανατολή που αγοράστηκαν μετά τον πόλεμο μειώθηκαν κατά 6% από το 2019, με τις αγορές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εμφανίζουν μείωση κατά 8%, το Μαρόκο κατά 15%, την Τουρκία κατά 17% και την Αίγυπτο κατά 21%. Τα εισιτήρια για την Ιορδανία επηρεάστηκαν περισσότερο, σημειώνοντας πτώση 50% από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Ακύρωση σχεδίων μια… ήπειρο μακριά

Ωστόσο, η επίδραση του πολέμου στους ταξιδιώτες εκτείνεται πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το CNBC και την έρευνα της Morning Consult σε περίπου 2.200 Αμερικανούς τον Νοέμβριο, με έναν στους πέντε να δηλώνει ότι έχει καθυστερήσει, αναβάλει ή ακυρώσει μια ταξιδιωτική κράτηση ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα σχέδια αυτά περιλάμβαναν επισκέψεις στη Μέση Ανατολή (12%) και τη Βόρεια Αφρική (7%), καθώς και στη Δυτική Ευρώπη (14%), σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ακυρώσεων – 41% – αφορούσε ταξίδια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έδειξε η έρευνα.

Οι ακυρώσεις κινούνταν σε υψηλά επίπεδα για τα ταξίδια εσωτερικού επειδή οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν εντός των 50 πολιτειών, επομένως «υπάρχουν απλώς περισσότερα ταξίδια στο τραπέζι για να διαταραχθούν», αναφέρεται στην έκθεση.

Τι σχέση όμως έχουν τα εσωτερικά αυτά ταξίδια με τον πόλεμο μια ήπειρο μακριά; Σύμφωνα με την Morning Consult «η στάση αυτή είναι ενδεικτική των ευρύτερων εντάσεων – για παράδειγμα, ανησυχίες που σχετίζονται με τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία – που υποδαυλίζονται από τη σύγκρουση και την επακόλουθη ανησυχία των ανθρώπων να επιχειρήσουν μακριά από την πατρίδα τους».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι εντάσεις μεταφέρθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις, χώρους εργασίας και προαστιακές γειτονιές, με πολλές χώρες να αναφέρουν αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά μουσουλμάνων και Εβραίων.

Μια διεθνής ταξιδιωτική οδηγία, που εκδόθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μπορεί επίσης να επηρέασε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι γνώριζαν γι’ αυτήν.

Τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys. Η πτώση συνέβη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, δήλωσε η εταιρεία.

Την ημέρα πριν από την επίθεση, οι ταξιδιωτικές προοπτικές για τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν θετικές (+4%), αλλά κατέληξαν σε πτώση (-5%), «αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ισραήλ», εξήγησε ο Ponti.

Ανασφάλεια

Πολυάριθμες αναφορές δείχνουν ότι οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι παγκοσμίως δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς. Η έρευνα της Morning Consult έδειξε ότι και όσοι γνωρίζουν για τον πόλεμο μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς.

Περίπου το 52% των ερωτηθέντων που γνώριζαν για τον πόλεμο δήλωσαν ότι θεωρούν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή «πολύ ανασφαλή», σε σύγκριση με το 29% εκείνων που δεν είχαν ακούσει γι’ αυτόν.

Όσοι είχαν ενημερωθεί για τον πόλεμο τόνισαν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη, όπως έδειξε η έρευνα.

Ομοίως, η έκθεση 2024 Luxury Travel Report της Zicasso ονόμασε τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ως ένα από τα τρία σημαντικότερα εμπόδια για την κράτηση ταξιδιών φέτος. Ανάμεσα σε 200 παγκόσμιους ειδικούς στα ταξίδια, το 18% επισήμανε ότι η αβεβαιότητα και τα ζητήματα ασφάλειας σε ορισμένες περιοχές μπορεί να αποθαρρύνουν τους ταξιδιώτες από την πραγματοποίηση κρατήσεων.

«Μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή, είδαμε όντως σημαντική πτώση των αιτήσεων για ταξίδια στο Ισραήλ και τη γύρω περιοχή», ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Zicasso, Brian Tan. «Συνήθως, όταν οι ταξιδιώτες έχουν δεύτερες σκέψεις για υπερπόντια ταξίδια σε μια συγκεκριμένη περιοχή λόγω εμποδίων, όπως γεωπολιτικές συγκρούσεις, διαπιστώνουμε ότι οι ταξιδιώτες ανακατευθύνονται σε άλλους διεθνείς προορισμούς».

Ανέφερε μάλιστα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, καθώς η Zicasso δεν λαμβάνει πολλά αιτήματα για κρατήσεις εκεί, αλλά ότι η εταιρεία του παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στο Εκουαδόρ, όπου ξέσπασε βία από συμμορίες την περασμένη εβδομάδα.

Ο Tan σημείωσε ότι η εταιρεία του έχει δει μια πρόσφατη αύξηση των αιτήσεων για ταξίδια στο Μαρόκο, το οποίο, όπως σημείωσε, απέχει χιλιάδες μίλια από την Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Morning Consult, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να μειώσει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την περιοχή «για τους επόμενους μήνες ή και χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή