Η Ολλανδία σχεδιάζει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 74% έως τον Νοέμβριο, που είναι κάτω από το επίπεδο του 90% που έχει θέσει η ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν υψηλότερα αποθέματα, παρόλο που η παραγωγή στο μεγαλύτερο κοίτασμα της, το Γκρόνινγκεν, πρόκειται να κλείσει, δήλωσε στο Bloomberg μέσω email ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας.

Τα μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν μειωμένους στόχους αποθήκευσης αερίου εάν εξάγουν το καύσιμο εκτός του μπλοκ, και η Ολλανδία πληροί τις προϋποθέσεις λόγω της διασύνδεσής της μέσω αγωγού φυσικού αερίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για εξοικονόμηση και αποθήκευση φυσικού αερίου από τότε που η εισβολή την Ουκρανία το 2022 αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, προκαλώντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Πέρυσι, η ήπειρος συσσώρευσε ποσότητες ρεκόρ καυσίμου, οι οποίες μαζί με την επιταχυνόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μειωμένη ζήτηση από τη βιομηχανία, συνέβαλαν στην μείωση των τιμών κατά περισσότερο από 90% σε σχέση με τις κορυφές.

Τα αποθέματα

Η ΕΕ συμφώνησε να διατηρήσει τα επίπεδα αποθήκευσης σε όλο το μπλοκ στο 90% το 2024 — όπως και πέρυσι. Η Ολλανδία είχε υποχρέωση να έχει το 73% έως την 1η Νοεμβρίου 2023, αλλά τα πραγματικά αποθέματά της έφτασαν σχεδόν το 100% στις αρχές του ίδιου μήνα — προτού αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα όταν ο ψυχρότερος καιρός αύξησε τις ανάγκες φυσικού αερίου για θέρμανση.

Το υπουργείο είπε ότι αναμένει παρόμοια ποσοστά αποθήκευσης φέτος, αν και η απουσία φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Γκρόνινγκεν δημιουργεί μια επιπλέον πρόκληση.

Οι εργασίες στην εγκατάσταση, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από αποθέματα, έκλεισαν πέρυσι λόγω συνεχών σεισμών στην περιοχή. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργεί σε ελάχιστα επίπεδα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε κατά τη διάρκεια πρόσφατου παγετού στη βορειοδυτική Ευρώπη, μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του κοιτάσματος, η Ολλανδία αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου -κυρίως από τις ΗΠΑ- φτάνοντας σε όγκο ρεκόρ πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities