Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των αμερικανικών τραπεζών για τα τέλη υπερανάληψης που εισπράττονται κάθε χρόνο τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB) αναμένεται να προτείνει μέσα στην εβδομάδα μέτρα για να βάλει ένα φρένο στις προμήθειες αυτού του τύπου, με τους πολέμιους να λένε χαρακτηριστικά ότι στους πελάτες των τραπεζών είναι σαν ένας καφές των 3 δολαρίων να τους κοστίζει στο τέλος 40 δολάρια.

Και βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση.

ΗΠΑ: Γιατί οι Αμερικανοί παραμένουν απογοητευμένοι από την οικονομία

Ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τις προμήθειες υπερανάληψης την τελευταία δεκαετία, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να εισπράττουν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες υπερανάληψης κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από το CFPB και τα αρχεία των ίδιων των τραπεζών.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει τα τέλη υπερανάληψης στο στόχαστρο μιας εκστρατείας ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «τέλη-σκουπίδια» και έχει δώσει οδηγίες στις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές -την CFPB και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου- να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να περιορίσουν περαιτέρω την πρακτική.

Οι τράπεζες χρεώνουν έναν πελάτη προμήθεια υπερανάληψης εάν το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού πέσει κάτω από το μηδέν. Αυτό που ξεκίνησε ως προσφορά μιας δυνατότητας προς ορισμένους πελάτες τη δεκαετία του 1990, οδήγησε τους Αμερικανούς να πετάξουν δεκάδες δις. δολάρια σε χρεώσεις υπερανάληψης, επισημαίνει το AP.

Οι χρεώσεις

Υποχωρώντας στις πιέσεις καταναλωτικών φορέων και κυβερνητικών υπηρεσιών, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν προσθέσει διασφαλίσεις στους λογαριασμούς των πελατών για να τους επιτρέψουν να επαναφέρουν το υπόλοιπο σε θετικό έδαφος προτού επιβαρυνθούν με προμήθεια, η οποία σε ορισμένες τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 39 δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bankrate που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2023, τα τέλη υπερανάληψης εξακολουθούν να χρεώνονται στο 91% των λογαριασμών που εξετάστηκαν. Η μέση χρέωση υπερανάληψης το 2023 ήταν 26,61 $.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου και υποστηρικτές των καταναλωτών αναμένουν ότι οι κανονισμοί του CPFB θα επικεντρώνονται στο πότε μπορούν να χρεωθούν υπεραναλήψεις στον λογαριασμό ενός πελάτη και στο πόσο μπορούν να χρεώσουν οι τράπεζες σε σχέση με το ύψος του κινδύνου που αναλαμβάνει μια τράπεζα για να καλύψει μια συνήθη αγορά.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την CFPB διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των νοικοκυριών που βγάζουν λιγότερα από 65.000 δολάρια τον χρόνο επιβαρύνονται  συχνά με τέλη υπερανάληψης και ότι τα νοικοκυριά των έγχρωμων και των Λατίνων που συχνά βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση είναι πιο πιθανό να κάνουν υπερανάληψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες που είναι λιγότερο ικανές να αντέξουν οικονομικά τα τέλη είναι συχνά αυτές που βαρύνονται συχνότερα.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο για τις τράπεζες να το δικαιολογήσουν. Ιδιαίτερα στο επίπεδο των τελών που χρεώνουν», δήλωσε ο Greg McBride, αναλυτής της Bankrate.

Ενώ οι μεγάλες τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες υπερανάληψης, οι μικρότερες τράπεζες δεν το έχουν κάνει, και ορισμένες από αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις υπεραναλήψεις για να είναι κερδοφόρες, υποστηρίζουν αναλυτές του κλάδου.

Ο διευθυντής της CFPB, Ροχίτ Τσόπρα, υπήρξε σφοδρός επικριτής των τελών υπερανάληψης, τόσο από την τωρινή θέση του όσο και όταν ήταν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Το γραφείο έχει δημοσιεύσει αρκετές εκθέσεις τους τελευταίους μήνες που επισημαίνουν τις κακές πρακτικές του κλάδου σχετικά με τις υπεραναλήψεις, σηματοδοτώντας ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμο για μάχη.

«(Το γραφείο) έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μεγαλύτερου ανταγωνισμού, ο οποίος βοηθά στην εξάλειψη των χρεώσεων για σκουπίδια και σταματά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μαγειρεύουν νέες χρεώσεις-σκουπίδια», είπε το προηγούμενπ διάστημα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Κερδίζουν χρόνο

Οι τραπεζίτες θεωρείται απίθανο να πείσουν τον Τσόπρα να κάνει πίσω, γράφει το AP. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κερδίσουν χρόνο ώστε οποιοσδήποτε κανονισμός να ανατραπεί από ένα Ρεπουμπλικανό Κογκρέσο και τον πρόεδρο μετά τις εκλογές του 2024.

«Σας προτρέπουμε να μην προχωρήσετε σε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις έως ότου το Γραφείο αξιολογήσει τον οικονομικό αντίκτυπο των κανόνων του στις κοινοτικές τράπεζες και τις πιστωτικές ενώσεις, όπως απαιτείται από το Γραφείο να το πράξει», έγραψαν η Αμερικανική Ένωση Τραπεζών και άλλες ομάδες λόμπι τραπεζών σε κοινή τους επιστολή προς την CFPB αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή