Μια σειρά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και ενημέρωσης με ανοικτή τους επιστολή κατηγορούν τους τεχνολογικούς γίγαντες ότι δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τους νέους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι εταιρείες αυτές – που χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωσης ως «φύλακες» – και στις οποίες περιλαμβάνονται οι κολοσσοί Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και η ByteDance, μητρική της πλατφόρμας TikTok, δεν έχουν κάνει αρκετά για να εμπλακούν αποτελεσματικά με τον κλάδο.

Ανατροπή στα κινητά τηλέφωνα: Η Apple «γκρέμισε» τη Samsung από την πρώτη θέση

Σύμφωνα με τον νόμο της Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές, εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (81,2 δισεκατομμύρια δολάρια) θεωρούνται φύλακες (gatekeepers).

Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει, για παράδειγμα, να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους να λειτουργούν με αυτές των ανταγωνιστών τους και να επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές τους.

Μια άλλη απαίτηση της ΕΕ είναι αυτές οι πλατφόρμες να μην εφαρμόζουν πρακτικές που οδηγούν στην «αυτοπροτίμηση» των υπηρεσιών τους έναντι άλλων.

Η ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο διεθνής όμιλος μέσων ενημέρωσης Schibsted, η φιλική προς το περιβάλλον μηχανή αναζήτησης Ecosia, η μηχανή αναζήτησης με έμφαση το απόρρητο Qwant, η εφαρμογή ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων Element και υπηρεσία ProtonVPN, ανέφεραν ότι οι εταιρείες-φύλακες «είτε απέτυχαν να εμπλακούν σε διάλογο με τρίτα μέρη είτε έχουν παρουσιάσει λύσεις που δεν συμμορφώνονται με την DMA (Digital Market Act)».

Είπαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν σε μεγάλο βαθμό «κρατηθεί στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου 2024 – μια καθοριστική προθεσμία μέχρι την οποία και οι Big Tech πρέπει να συμμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους με το DMA.

«Οι υπογράφοντες αυτής της επιστολής αντιπροσωπεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το DMA», ανέφερε η επιστολή. «Προτρέπουν τους φύλακες να εμπλακούν το συντομότερο δυνατό με τους επιχειρηματικούς χρήστες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις και ενώσεις καταναλωτών, σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στις προτεινόμενες λύσεις συμμόρφωσης».

«Προτρέπουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες-φύλακες συμμορφώνονται τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα του DMA, από τις 7 Μαρτίου 2024», πρόσθεσαν οι υπογράφοντες.

Οι 24 εταιρείες που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή είναι οι: Adevinta, Allegro, Billiger.de, Ceneo, CompareGroup, Ecosia, Element, Favi, Heureka Group, Idealo, Kelkoo, Ladenzeile, Le Guide.com, OLX, Open-Xchange, Panther Holding GmbH, Preis.de, Prisjakt, Proton, Qwant, Runnea, Schibsted, Solute και Vipps

Αίτημα για δίκαιο ανταγωνισμό

Ο Κρίστιαν Κρολ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Ecosia, δήλωσε στο CNBC πριν από την ανοιχτή επιστολή ότι οι ρυθμιστικές αρχές έπρεπε να κρατούν υπό έλεγχο τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, διαφορετικά κινδυνεύουν επιχειρήσεις, όπως η δική του, να αντιμετωπίσουν οικονομικές συνέπειες.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν την επιλογή να προσφέρουν μια ψηφιακή αγορά που προσφέρει δίκαιο ανταγωνισμό και επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Κρολ.

Ιδιαίτερο θέμα για την Ecosia και άλλες ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης ήταν μια πρόταση από την Google για μια «οθόνη επιλογής» που θα εμφανίζει διαφορετικές μηχανές αναζήτησης στο ίδιο παράθυρο.

«Χωρίς μια οθόνη επιλογής που έχει σχεδιαστεί δίκαια, στο γράμμα και το πνεύμα του DMA, δεν θα δούμε μια θετική αλλαγή στο μερίδιο αγοράς αλλά μάλλον περαιτέρω εδραίωση της κυριαρχίας των θυρωρών όπως η Google – κάτι που θα ήταν αποτυχία του DMA », πρόσθεσε ο Κρολ.

Οι επαφές της Βεστάγκερ

Την περασμένη εβδομάδα, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ συναντήθηκε με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Apple, της Alphabet και της Qualcomm για να συζητήσουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την πολιτική ανταγωνισμού.

Είπε ότι συζήτησε την υποχρέωση της Apple να επιτρέψει τη διανομή των εφαρμογών της εκτός του ιδιόκτητου AppStore της εταιρείας, καθώς και συνεχείς υποθέσεις ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορά την πλατφόρμα ροής μουσικής Apple Music της αμερικανικής εταιρείας.

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Σουντάρ Πιτσάι, η Βεστάγκερ είπε ότι συζήτησε τον σχεδιασμό οθονών επιλογής, τις απαιτήσεις αυτοπροτίμησης βάσει του DMA και μια υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ που εξετάζει τον ρόλο της εταιρείας στην αγορά της διαφημιστικής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης