Στο 2,72% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στη δημοπρασία που πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Το ύψος των προσφορών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (1,086 δισ. ευρω) έναντι 250 εκατ. ευρω που επεδίωκε να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η επανέκδοση του συγκεκριμένου ομόλογου του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, πενταετούς διάρκειας λήξης 15 Ιουνίου 2028 εντάσσεται στο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για την ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Ο σχεδιασμός

Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο. O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Ιανουαρίου ο πρώτος οίκος που θα ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 είναι η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος ήταν ο πρώτος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία