Ήπια ανοδικά κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν έδωσε το μήνυμα της ολοκλήρωσης της διόρθωσης, κατάφερε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από το ανάχωμα των 1.320 μονάδων που ύψωσε χτες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 1.341,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.330,79 μονάδων (-0,04%) και 1.344,02 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 3.259,94 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.250,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,71% στις 1.136,41 μονάδες.

Χαμηλός ο τζίρος

Η σημερινή αντίδραση δεν συνοδεύτηκε με ανάλογη αύξηση του τζίρου, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την ισχύ της, αλλά και για την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι ολοκληρώθηκε η διόρθωση. Παρόλα αυτά, οι θετικοί τίτλοι υπερτέρησαν αυτή τη φορά, με αρκετές αγοραστικές εντολές να μένουν στα τερματικά δίχως εκτέλεση.

Οι αγοραστές φαίνεται ότι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις καλύτερες τιμές που έφερε η διόρθωση που προηγήθηκε, αλλά χωρίς να προχωρούν σε μεγάλες κινήσεις. Πλέον η αντίσταση μεταφέρθηκε στη ζώνη των 1342-44 μονάδων, επομένως οποιαδήποτε πειστική κατοχύρωση θα δώσει αέρα για τη συνέχεια, κυρίως εν είδει αυτοτροφοδότησης.

Η άριστη εικόνα, άλλωστε, των τελευταίων μηνών στο ΧΑ έχει δημιουργήσει “άμυνες” και απέναντι στα αρνητικά του διεθνούς κλίματος, όπως είναι η ένταση στη Μέση Ανατολή, το κλείσιμο του απόπλου της Ερυθράς Θάλασσας, η απόσυρση των “στοιχημάτων” για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων κλπ, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο οποίος συστήνει την επιλογή αγορών και εισηγμένων που ακολουθούν το ” μοναχικό μονοπάτι” της ανοδικής τάσης και της σχετικής υπεραπόδοσης.

Όταν δε είναι μικρές αγορές και βρίσκονται σε δεκαετή υψηλά, όπως ισχύει στον Γενικό Δείκτη, εκτιμά ότι μια ανοδική διάσπαση είναι ιδιαίτερα πιθανή και πολλά νέα κεφάλαια θα αφήσουν τους ενδοιασμούς και θα εισέλθουν σε αυτές ως αγοραστές. Άπαξ και ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώσει το επίπεδο των 1.350 μονάδων σε κλείσιμο, “η πόρτα θα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα” με στόχο τις 1.400 μονάδες, καταλήγει.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Autohellas ξεχώρισαν με το +3,79% και +3,17% που κατέγραψαν, με την Jumbo να ενισχύεται κατά 2,55%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Eurobank και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ, Cenergy και ΕΥΔΑΠ δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις πιέσεις τους κλείνοντας με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ο Ελλάκτωρ, η ΕΛΧΑ και ο Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών