Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ασία, μετά το χτύπημα του Πακιστάν εντός ιρανικού εδάφους που ήρθε ως ανταπόδοση προηγούμενου πλήγματος της Τεχεράνης σε πακιστανικό έδαφος.

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος του Πακιστάν

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Ιράν επιτέθηκε στην περιοχή Μπαλουχιστάν, που αποτελεί έδαφος του Ιράν, σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας άλλα τρία. Στο στόχαστρο βρισκόταν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, η ομάδα Jaish al-Adl την οποία το Ιράν περιγράφει ως «ιρανική τρομοκρατική ομάδα» στο Πακιστάν.

Το Πακιστάν ανταπέδωσε σήμερα με «πλήγματα ακριβείας» εναντίον «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, από τα οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, τέσσερα παιδιά, τρεις γυναίκες και δύο άντρες.

Απάντηση με το βλέμμα στους γείτονές του

Σχολιάζοντας την κίνηση της Ισλαμαμπάντ,  η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του BBC, Lyse Doucet, υπογραμμίζει ότι το Πακιστάν γνώριζε πως έπρεπε να ανταποδώσει, και μάλιστα με θεαματικό τρόπο, όταν το Ιράν επιτέθηκε σε στόχους εντός της επικράτειάς του.

Εμβρόντητο από την παραβίαση της κυριαρχίας του από έναν «αδελφό» γείτονα, αποφάσισε γρήγορα να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ήταν ικανό και έτοιμο να χτυπήσει.

Όπως και το Ιράν, ισχυρίστηκε ότι η ενέργειά του να χτυπήσει τους αυτονομιστές Μπαλόχ, εντός του ιρανικού εδάφους, είχε ως στόχο να αποτρέψει μια «επικείμενη επίθεση».

Η ανταπόδοση του πλήγματος από το Πακιστάν έγινε, παράλληλα, με το βλέμμα στις γειτονικές χώρες – και κυρίως στον μακροχρόνιο περιφερειακό του αντίπαλο, την Ινδία, αλλά και το Αφγανιστάν.

 

Κόκκινες γραμμές

Τόσο το Νέο Δελχί όσο και η Καμπούλ ανταλλάσσουν εδώ και καιρό κατηγορίες με το Πακιστάν, ότι παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε εχθρικές δυνάμεις.

Έτσι με την γρήγορη απάντηση προς την Τεχεράνη, το Πακιστάν φαίνεται πως θέλησε να καθορίσει τις «κόκκινες γραμμές» του με το Ιράν και τις άλλες όχι και τόσο φιλικές χώρες, που θα μπορούσαν να εκλάβουν τυχόν έλλειψη ανταπόδοσης ως ένδειξη αδυναμίας του Πακιστάν.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος που οδήγησε το Πακιστάν να εμπλακεί σε αυτό το «παιχνίδι με τη φωτιά». Το προερχόμενο από τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατεστημένο, που εδώ και χρόνια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική του Πακιστάν, δέχεται εσχάτως σημαντικές πιέσεις.

Οι εκλογές που έχουν καθυστερήσει πολύ απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες σε μια χώρα που επίσης πλήττεται από οικονομικές κρίσεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις του Πακιστάν με το Ιράν, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ζημιά και να αμβλυνθεί η δυσπιστία που πυροδότησαν τα εκατέρωθεν πλήγματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα