Αν και το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου, της πατάτας, του χοιρινού και των αυγών, παρόλα αυτά, οι πρώτες εκτιμήσεις των δεικτών τιμών των αγροτικών προϊόντων δείχνουν μια τάση για περιορισμό των απότομων αυξήσεων, που χαρακτήριζαν το 2021 και το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023, η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό τους (παραγωγή) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.

ΕΛΣΤΑΤ: Παραμένουν αυξημένες οι τιμές αγροτικών προϊόντων

Η μέτρια συνολική αύξηση της τιμής των αγροτικών αγαθών στο σύνολό τους αντανακλά αντιθέσεις μεταξύ των επιμέρους προϊόντων. Ενώ σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες, συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), το χοιρινό (22%) και τα αυγά (20%), σημαντική μείωση (26%) καταγράφηκε για τα δημητριακά (ένα σύνολο που καλύπτει το σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο, τη σίκαλη και τη βρώμη καθώς και άλλα είδη δημητριακών).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23% και η τιμή των ενεργειακών λιπαντικών μειώθηκε κατά 12%. Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των φυτοφαρμάκων αυξήθηκε κατά 9%, όπως και των σπόρων και του φυτευτικού υλικού.

Αυξημένες οι τιμές πατάτας σε 24 χώρες της ΕΕ

Μια εκτεταμένη ξηρασία το 2023 επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής πολλών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πατατών. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε τις τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 24 από τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία (49%), τη Σλοβακία (48%) και την Κροατία (44%). Αυξημένες όμως, ήταν και οι τιμές κατά 14,46% και για την Ελλάδα.

Όμως, μειώσεις καταγράφηκαν σε τρεις χώρες: Βέλγιο (-18%), Κύπρος (-14%) και Αυστρία (-4%).

Οι τιμές των λιπασμάτων

Οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ (από τις 26 με διαθέσιμα στοιχεία). Οι τιμές μειώθηκαν ταχύτερα στο Λουξεμβούργο (-46%), τη Σουηδία (-41%) και τη Φινλανδία (-39%).

Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες στην Κύπρο (14%), τη Μάλτα (9%), την Ελλάδα (6%) και τη Ρουμανία (3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO