Η NASA έχασε την επαφή με το μικρό ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη, ενώ πραγματοποιούσε την 72η πτήση του στον κόκκινο πλανήτη, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σημειώνοντας ότι αναζητά τρόπο να αποκαταστήσει την επικοινωνία μαζί του.

Το ελικόπτερο, που μοιάζει με μεγάλο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έγινε το 2021 η πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πραγματοποίησε πτήση σε άλλον πλανήτη. Έφτασε στον Άρη με το ρόβερ Perseverance, το οποίο λειτουργεί ως «ενδιάμεσος», συλλέγοντας τα δεδομένα του Ingenuity και αναμεταδίδοντάς τα στη Γη.

H NASA χρειάστηκε τρεις μήνες να ανοίξει αυτό το κουτί – Ίσως κρύβει το μυστικό της ζωής

Το ελικόπτερο της NASA που συγκεντρώνει δεδομένα από τον πλανήτη Άρη

Πέταξε σε ύψος 12 μέτρων και η έκτοτε «χάθηκε» η επικοινωνία

Το Ingenuity έφτασε σε ύψος 12 μέτρων στην πτήση που πραγματοποίησε την Πέμπτη, εξήγησε η NASA. Όμως κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικόπτερου και του ρόβερ διακόπηκε πρόωρα, πριν από την προσγείωση. Οι ομάδες που είναι αρμόδιες για το ελικόπτερο «αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία», πρόσθεσε η αμερικανική υπηρεσία.

Το Ingenuity έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 72 πτήσεις στον Άρη

Η πτήση αυτή έγινε προκειμένου να ελεγχθούν τα συστήματα του ελικοπτέρου, επειδή στην προηγούμενη είχε προσγειωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Με «οπτική επιθεώρηση» θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X to Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, που κατασκεύασε το ελικόπτερο, ανέφερε ότι το ρόβερ Perseverance δεν μπορεί να «δει» επί του παρόντος το Ingenuity αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσεγγίσει την περιοχή για μια «οπτική επιθεώρηση».


Η NASA είχε χάσει και στο παρελθόν την επαφή με το ελικόπτερο, όπως πέρσι, που δεν επικοινωνούσε μαζί του επί δύο μήνες. Ωστόσο, εκείνη η διακοπή επικοινωνιών ήταν αναμενόμενη.

Το Ingenuity, που ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά, επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει μόνο πέντε πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, διέτρεξε 17 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα. Η μακροβιότητά του είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας και θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα. Έτσι, εξελίχθηκε σε μόνιμο «σύντροφο» του ρόβερ Perseverance, αποστολή του οποίου είναι να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα