Ως ένα «αναγκαίο βήμα» και μια «φυσιολογική απάντηση» μπροστά σε «όλες τις ισραηλινές συνωμοσίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» χαρακτηρίζει η Χαμάς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε βάρος του Ισραήλ.

Ισραήλ: Στη Νορβηγία θα στέλνονται φορολογικά έσοδα που προορίζονταν για τη Γάζα

Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Χαμάς αναφέρει ότι η επίθεση «ήταν μια αμυντική ενέργεια στο πλαίσιο του να ξεφορτωθούμε την ισραηλινή κατοχή, να ανακτήσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και καθοδόν προς την απελευθέρωση και ανεξαρτησία».

«Έγιναν λάθη»

Η Χαμάς σημειώνει ότι στο «χάος» που προκλήθηκε περιμετρικά των συνόρων Ισραήλ – Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, «σημειώθηκαν ενδεχομένως λάθη». Ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται ότι στόχευσε αμάχους, παρά μόνο εάν αυτό έγινε «από ατύχημα και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με καταμέτρηση του γαλλικού πρακτορείου και βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων, 1.140 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Κατά τις εβδομάδες μετά την επίθεση, πάντως, από ισραηλινά ΜΜΕ αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.

«Να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ»

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο η Χαμάς ζητά να τερματιστεί η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα, ξεκαθαρίζοντας πως μονάχα ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε διεθνές ή ισραηλινό σχέδιο που στοχεύει να αποφασίσει για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας», λέει η παλαιστινιακή οργάνωση σε ένα έγγραφο με το οποίο εξηγεί την επίθεση που διεξήγαγε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και στο οποίο ζητάει «τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα