Να αναρριχηθεί στη ζώνη των 1.360 μονάδων και να αφήσει πίσω του τα «όρια» της τελευταίας δεκαετίας προσπαθεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας τους περισσότερους τίτλους στο πλευρό του, αλλά και το θετικό διεθνές κλίμα αρωγό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 1.356,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.307,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,12% στις 1.146,92 μονάδες.

Σπάει τα δεσμά της δεκαετίας

Η αγορά προσπαθεί να δώσει το μήνυμα ότι έχει τη δυναμική να ξεπεράσει τις 1.353 μονάδες, οι οποίες οριοθετούν και τη διακύμανση της τελευταίας δεκαετίας (1/4/2014), ώστε να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Είναι μια προσπάθεια που έρχεται μετά από μεγάλο κόπο, καθώς το τελευταίο διάστημα όταν προσπαθούσε να βγει πάνω από αυτά τα επίπεδα ενεργοποιούσε τις πωλήσεις κάνοντας πισωγυρίσματα.

Παρόλα αυτά αποτελεί περισσότερο ψυχολογικό επίπεδο, καθώς τα δεδομένα υπάρχουν και πολλοί τίτλοι, ειδικά οι δεικτοβαρείς, επιδίδονται σε ένα υποδειγματικό rotation προκειμένου να συντηρήσουν τον γενικό δείκτη πέριξ αυτού. Μια αποφασιστική κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, ανοίγοντας τις διαθέσεις για τις 1.370 μονάδες, οι οποίες αφορούν και σε νέα πολυετή υψηλά για τον Δείκτη.

Το διήμερο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ίσως περισσότερο σημειολογική, δεδομένου ότι στο roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη οι ελληνικές εισηγμένες θα κληθούν να δείξουν ότι αξίζουν καλύτερης υποδοχής από funds που δραστηριοποιούνται στις οικονομίες που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Μια εξέλιξη που σταδιακά θα αποτυπώνεται και στην πραγματική οικονομία, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα μεγάλα κεφάλαια που έχει ανάγκη η Λ. Αθηνών αν θέλει να βρει τα καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, ΔΕΗ και Τιτάν οδηγούν υψηλότερα το ΧΑ, με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Λάμδα, Πειραιώς, ΕΛΧΑ και Motor Oil.

Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ με μικρές απώλειες κινούνται οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Quest. Ο Ελλάδα χάνει 1,17%, ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 1,60%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών