Να κόψει το «γόρδιο δεσμό», που του στερεί, πλέον, περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κερδίσει δείχνει να επιχειρεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την είδηση ότι ακόμα και την Τρίτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν είναι το μόνο εμπόδιο για τη Σουηδία, αφού μένει και το «ναι» της Ουγγαρίας. Ωστόσο το «ναι» της Τουρκίας έχει συνδεθεί με την «απελευθέρωση» του τουρκικού αιτήματος στις ΗΠΑ για την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών.
Το αν αυτό θα προχωρήσει με την απελευθέρωση της ένταξης της Σουηδίας και με ποιους όρους μένει να φανεί.
Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπλίνκεν
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Επισήμως, στην ατζέντα ήταν «η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι». Καθώς και «διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον».
Στα «διμερή ζητήματα» Ελλάδας και ΗΠΑ είναι και τα εξοπλιστικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άντονι Μπλίνκεν να έχουν ήδη συζητήσει το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια των F-35 που παραμένει σε εκκρεμότητα, με υποσχέσεις ότι η απάντηση δεν θα καθυστερήσει.
Η πίεση και η αποσύνδεση
Για την Αθήνα είναι σαφές ότι το αίτημα που είχε υποβάλλει για την προμήθεια των F-35 στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η Τουρκία βρέθηκε εκτός προγράμματος, άρα και δυνατότητας να τα προμηθευθεί, ήταν ένα χαρτί πίεσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.
Η ελληνική πλευρά πάντως θέλει σαφώς να αποσυνδεθεί το ζήτημα των ελληνικών F-35 από τα τουρκικά F-16.
Με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και την ανάγκη αυτό να διατηρηθεί, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος. Αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις που είχαν προκύψει στο πλαίσιο ενός σκληρού διπλωματικού παιχνιδιού.
Ώριμο αίτημα
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως βάσει και των δηλώσεων του πρωθυπουργού θεωρεί ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι απόλυτα ώριμο για να εγκριθεί. Ενώ όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί Αθήνα και Ουάσιγκτον συζητούν ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πακέτο, που περιλαμβάνει τόσο καινούρια ελικόπτερα Blackhawk, που η απάντηση έχει έρθει και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, όσο και τέσσερα μεταχειρισμένα πλοία τύπου LCS, αλλά και δύο μεταγωγικά αερoσκάφη C-130, τα οποία θα αποδεσμευτούν ως πλεονάζον αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ και θα δοθούν στην Ελλάδα – εφόσον ανακοινωθούν επισήμως οι σχετικές αποφάσεις – με πολύ μικρότερο κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν στο παρελθόν έχει αναφερθεί σε διακρίσεις και διατάραξη των ισορροπιών από τις ΗΠΑ, προς όφελος της Ελλάδας, με αιχμή τα εξοπλιστικά, τη στιγμή που το δικό του αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο «αδικαιολόγητα».
Στρατηγικός Διάλογος
Στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται η επίσκεψη του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί με το Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψουν επίσης – μεταξύ άλλων και- οι ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης για την υλοποίηση του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Με την άμυνα, τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά να είναι ψηλά στην ατζέντα και κυρίως ο ρόλος της Ελλάδας σε μία περιοχή κρίσιμη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δη εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Στα ζητήματα που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είναι και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με την επαναπροσέγγιση και των δύο πλευρών και τον εν εξελίξει διάλογο να είναι στο ραντάρ της Ουάσιγκτον, που αν και μετατοπίζει το κέντρο βάρους της προς την Αθήνα, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι «οι καλύτερες των τελευταίων 30 ετών» όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν, ωστόσο δεν θέλει να χάσει την Άγκυρα, με το μέγεθος και τη σημασία της να είναι δεδομένα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας