
Η έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Απρίλιο καθορίζει – εν πολλοίς – τον χρόνο ισχύος του νέου κατώτατου μισθού.
Το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου ο νέος μισθός να βρίσκεται σε ισχύ όταν θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Ήδη έχει ετοιμασθεί η επιστολή – πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη τω διαβουλεύσεων και αναμένεται να αποσταλεί έως το τέλος του μηνός Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η σχετική διαδικασία.
Εργασιακά: Σε εφαρμογή 8 αλλαγές στο καθεστώς της απασχόλησης και των επιδομάτων
Επίσπευση
Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία τόνισε πως θα υπάρξει τροπολογία που θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε «η νέα αύξηση να συμπεριλάβει την τουριστική περίοδο, κατά την οποία απασχολείται ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας».
Η νέα αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός Μαρτίου, ενώ θα ισχύσει από την 1η Απριλίου κάτι που συνέβη και κατά την περσινή περίοδο (2023).
Η νέα αύξηση
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 5% έως 6%, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.
Η διαδικασία για την θέσπιση του νέου κατώτατου περιλαμβάνει τα εξής: Αποστολή της πρόσκλησης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης. Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης ολοκληρώνεται και το υπόμνημα διαβιβάζεται από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους κοινωνικούς εταίρους από κοινού με την πρόσκληση για προφορική διαβούλευση. Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο συντάσσει το πόρισμα το οποίο αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας. Την τελική απόφαση λαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας.
Κατώτατος μισθός
Ο νέος κατώτατο μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικού υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.
Η δέσμευση προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.
Οι τριετίες
Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.
Οι κλαδικές συμβάσεις
Η «επιστροφή των μισθών» με την αύξηση των μέσων αμοιβών – που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την τρέχουσα τετραετία -, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους – έως τώρα – δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίδονται στα κατώτατα όρια.
Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ κάτι που προανήγγειλε η κυβέρνηση – θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς (που κατήργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.