Νέα πολυετή υψηλά για Γενικό Δείκτη, 25άρη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και 20άρη Μεσαίας

Ειδικότερα ο τελευταίος, τρέχει ένα στατιστικό 13 ανοδικών εβδομάδων στις τελευταίες 16. Επί συνόλω 37 στις 54..

Ένα στατιστικό που είναι ελάσσονος σημασίας ως προς την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς πάνω από το 90% του μεσοσταθμικού τζίρου απορροφάται από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και δη από τα 12-15 “μεγάλα” χαρτιά μας.

Μολαταύτα, υποδεικνύει την ποιότητα της ανόδου, καθώς παραδοσιακά τα στιβαρά ανοδικά σκέλη (όπως και τα αντίστοιχα πτωτικά) απαιτούν -κατά κάποιον τρόπο- πολυφωνία.

Και αυτό διότι το λεγόμενο rotation σε τίτλους, ιδανικά ανεξαρτήτου κλάδου ή κεφαλαιοποίησης, είναι ένας δείκτης ποιότητας της κραταιάς τάσης, που στη συγκεκριμένη φάση είναι ανοδική.

Κι έτσι, τα κέρδη από τα “πρώτα” χαρτιά δίνουν περισσότερη σιγουριά για περαιτέρω ανάληψη ρίσκου σε “δεύτερα”.

Αν και από τα 20 της μεσαίας, τουλάχιστον τα 10 αφορούν σε πραγματικά σοβαρές εταιρείες. Μπορεί σε κλίμακα να φαντάζουν “μικρομεσαία”, όμως τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη είναι αξιοζήλευτα.

Μεταξύ αυτών, ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, ΟΛΠ, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν την τιμητική τους ΙΝΤΚΑ, ΙΝΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΙΝΛΟΤ.

Συγκριτικά με τις 25 του FTSE, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συμπεριφορά του ΜΥΤΙΛ, που αποδεικνύει περίτρανα την επικυριαρχία του, όντας και πάλι σε ιστορικά υψηλά. Οι αναλυτές συνεχίζουν και αναπροσαρμόζουν την τιμή -στόχο προς τα πάνω, ενώ περιμένουμε αύριο (Πέμπτη) και τα flash notes του ομίλου. Με την αγορά να μαντεύει το δισεκατομμύριο στα EBITDA.

Έχουμε ξαναπει για τη μεταμόρφωση των τραπεζικών μετοχών που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις επί 15ετίας απαξιωμένες μετοχές. ΕΤΕ και ΠΕΙΡ στο τιμόνι, με τις προβλέψεις να είναι θετικότερες για αυτές τις δύο, χωρίς ωστόσο οι ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ να ζηλεύουν, παρά μόνο σε ενδεχόμενη υποαπόδοση λόγω επενδυτικού χαρακτήρα.

Από τον όμιλο Viohalco, ξεχωρίζει η CENER για πολλούς λόγους, μα κυρίως για την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, τόσο σε σχέση με τη ..μάνα ΒΙΟ και την αδελφή ΕΛΧΑ, όσο και με τα περισσότερα χαρτιά σε όλο το ταμπλό.

Η οικογένεια Βασιλάκη έχει δύο εξαιρετικά χαρτιά, ΟΤΟΕΛ και ΑΡΑΙΓ, με πολύ καλές προοπτικές για ανοδική συνέχιση.

Τα ΜΕΖΖεδάκια συνεχίζουν την κούρσα τους με φρενήρη ρυθμό, με το ένα limit up (+10%) μετά το άλλο. Βλέπετε, “στενεύουν” οι αποδόσεις από επιλογές σε μεγάλα χαρτιά και οι επενδυτές ρίχνουν ζαριές κι εκεί.

Σε πιο ..εδάφους-εδάφους επιλογές, απολαμβάνουμε TITC, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ. Έχουν ιδιαίτερα επίμονη επενδυτική βάση, που αρνείται να αποεπενδύσει ακόμα και μετά από τετοια άνοδο. Όλες σε πολυετή υψηλά.

Όλα βαίνουν καλώς.

Τα διεθνή Χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά (η Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά), επομένως χρειάζεται καλή διασπορά και υπομονή, για να πλασαριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.