Αποκρυπτογραφόντας τη μονότονη γλώσσα των κεντρικών τραπεζών οι traders διάβασαν ανάμεσα στις γραμμές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αισθάνονται πιο άνετα με την προοπτική των πληθωριστικών πιέσεων και αύξησαν τα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Αν και οι αξιωματούχοι πριν από την συνεδρίαση προσπάθησαν σε όλους τους τόνους να αμβλύνουν τις προσδοκίες της αγοράς φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν. Ούτε και η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, που πιέστηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση να δώσει σήμα για τη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και απάντησε δύο φορές ότι είναι πρόωρη η συζήτηση κατάφερε να πείσει τις αγορές.

Λαγκάρντ: Στο σωστό επίπεδο τα επιτόκια της ΕΚΤ – «Σφίγγα» για το ενδεχόμενο χαλάρωσης

Τα στοιχήματα των traders

Ο λόγος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, είναι ότι οι traders  ακούγοντας τα σχόλια για τον πληθωρισμό και τους μισθούς διέβλεψαν ότι τα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν πλέον λιγότερο για τον πληθωρισμό.  Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αφαίρεσε από την απόφασή της, για παράδειγμα, την αναφορά ότι «οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης του μοναδιαίου κόστους εργασίας».

Αυτό μπορεί για ένα μέσο αναγνώστη να μην θεωρείται σημαντικό αλλά στις πολύ προσεκτικά γραμμένες λιτές ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών διαβάζεται από τα «εκπαιδευμένα μάτια» των αγορών ως ένδειξη ότι η τράπεζα γίνεται πιο πεπεισμένη ότι η αύξηση των μισθών, την οποία έχει επισημάνει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πληθωρισμό, επιβραδύνεται.

H αντίδραση της αγοράς ομολόγων

Αποτυπώθηκε άμεσα στην αγορά ομολόγων και κυρίως στις αποδόσεις των διετών ομολόγων – είναι οι τίτλοι που είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής- οι οποίες κατέγραφαν απότομα υποχώρηση, καθώς οι έμποροι διπλασίασαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων. Αναμένουν τώρα πάνω από 80% πιθανότητα πρώτης μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, από περίπου 60% πριν από τη συνεδρίαση. Συνολικά αναμένουν ότι τα επιτόκια του ευρώ θα μειωθούν κατά 140 μονάδες βάσης έναντι 130 πριν από τη συνεδρίαση.

«Το βασικό συμπέρασμα για τις αγορές είναι ότι ο Απρίλιος είναι μια ζωντανή συνεδρίαση» εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Πίετ Κρίστιανσεν. «Οι αγορές λένε ότι, αν ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών έρχονται… θα γυρίσουν και θα οδηγήσουν σε μείωση του βασικού επιτοκίου τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο Κρίστιανσεν, σημειώνοντας ότι το ράλι των ομολόγων αντανακλά την έλλειψη αντίδρασης της ΕΚΤ απέναντι στα στοιχήματα της αγοράς για το επιτόκιο.

Οι αποδόσεις των γερμανικών και ιταλικών διετών ομολόγων, υποχώρησαν περίπου 10 μονάδες βάσης σημειώνοντας τη τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Το ευρώ υποχώρησε σχεδόν κατά 0,5% στα 1,0835 δολάρια.

Ενώ οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στήριξαν τις τιμές των ομολόγων, οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω πτώση των αποδόσεων, οι οποίες μειώθηκαν απότομα στα τέλη του περασμένου έτους.

«Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις μειώθηκαν αρκετά προς το παρόν» τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών και διαχείρισης χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Lombard Odier Investment Management, Φλοριάν Ιέλπο. Η  εταιρεία του είναι υποεπενδεδυμένη στα ομόλογα και υπερεπενδεδυμένη στις μετοχές, οι οποίες, όπως είπε, δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει τη στήριξη των κερδών από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επενέλαβε για μια ακόμα φορά ότι κάθε φορά η απόφαση θα στηρίζεται στην εξέταση των δεδομένων ενώ παρέπεμψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Bloomberg TV στο Νταβός όπου τοποθέτησε την πρώτη μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επιεκφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, που αναρωτήθηκε ποια δεδομένα θα στηρίξουν μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο και απέκλεισε τη χαλάρωση πριν από τον Ιούνιο. Την ίδια εκτίμηση διατηρούν οι αναλυτές της ABN AMRO και της Danske Bank.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα στοιχεία για την πορεία  του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο που αναμένονται την επόμενη Πέμπτη, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο για το πώς θα εξελιχθούν οι πιέσεις στις τιμές φέτος.

Ο κίνδυνος του σφάλματος

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι η πολύωρη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο σφάλματος πολιτικής, όπου η ΕΚΤ διατηρεί την πολιτική της πολύ σφιχτή για μια οικονομία που εξασθενεί. Το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, μειούμενο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πασχίζει να αποτινάξει την ύφεση.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ έχουν εδώ και καιρό σηματοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι οι αγορές. Η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό 2,7% φέτος, έναντι 2,4% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ομοίως, αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη από τους αναλυτές, βλέποντας την οικονομία να αναπτύσσεται  κατά 0,8% φέτος. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,5%.

«Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο σημαίνει ότι αναλαμβάνει τον κίνδυνο να είναι πολύ αργά, διότι όταν εξετάζουμε την ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι ήδη υποτονική, όταν εξετάζουμε τον πληθωρισμό έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά, οπότε κοιτάζοντας τους μισθούς η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μείνει πίσω από την καμπύλη» εξηγεί ο Βαλεντίν Αϊνούζ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στο Amundi Investment Institute.

Τέλος, υπάρχουν και οι τράπεζες που «βλέπουν» το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Η τράπεζα Citi ανέφερε σε σημείωμά της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι όσο πιο αργά πέφτουν τα επιτόκια, τόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν για να αντισταθμιστεί η υπερσυσπείρωση. Εκτιμά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων κατά 50 μ.β. είναι πιθανές και τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν προς το 1,5% το 2025.

«Ο αποπληθωρισμός φαίνεται πολύ πιο γρήγορος στην ευρωζώνη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ… η ΕΚΤ αναλαμβάνει το ρίσκο να μειώσει τα επιτόκια πολύ αργά και αυτό δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως από την αγορά» καταλήγει ο Αϊνούζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή