
Η ευρωζώνη δεν πρέπει να εργαλειοποιεί το δικό της νόμισμα σε μια παγκόσμια σύγκρουση, καθώς αυτό θα μπορούσε τελικά να το υπονομεύσει, δήλωσε την Παρασκευή ένας ισχυρός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που η ΕΕ μελετά την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν επί μήνες εάν θα κατάσχουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, ορισμένοι ανησυχούν ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, από τα αντίποινα έως την απώλεια εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, θα υπερβούν κατά πολύ το κέρδος.
«Η εργαλειοποίηση ενός νομίσματος αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα σε ομιλία του, χωρίς ωστόσο να κάνει άμεση αναφορά στη Ρωσία. «Αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση, ωστόσο, γιατί οι διεθνείς σχέσεις αποτελούν μέρος ενός «επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού».
Πολιτική απόφαση
Από την πλευρά το διοικητής της τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει ακόμα να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, υποστήριξε ωστόσο, ότι η πολιτική απόφαση για τον τρόπο χρηματοδότησης δεν πρέπει να βασίζεται στην τύχη των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στη Ρωσία.
«Ξεχάστε τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στη Ρωσία», είπε ο Καζάκς, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα τα ανακτήσει ποτέ.
«Νομίζω ότι οι ελπίδες ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα είναι μια ψευδαίσθηση», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να βοηθάμε τη Ρωσία να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εξακολουθώντας να εμπορευόμαστε άμεσα ή έμμεσα».
Η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά διατηρούνται στην Ευρώπη, κυρίως στο βελγικό γραφείο συμψηφισμού Euroclear.
Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές από άλλες χώρες να φύγουν, φοβούμενοι για την ασφάλεια των δικών τους επενδύσεων, αποδυναμώνοντας τελικά το νόμισμα και ανεβάζοντας τις αποδόσεις.
Οι ωφελημένοι
Ο Πανέτα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση του ρόλου του κινεζικού ρενμίνμπι σε βάρος άλλων νομισμάτων, καθώς μεγάλο μέρος του εμπορίου της Ρωσίας γίνεται πλέον στο κινεζικό νόμισμα.
«Οι κινεζικές αρχές προωθούν ρητά τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή και ενθαρρύνουν τη χρήση του σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Πανέτα.
Ως αποτέλεσμα, το ρενμίνμπι ξεπέρασε το ευρώ ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και το γιεν ως το τέταρτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για παγκόσμιες πληρωμές, είπε ο Πανέτα.
Αντίθετα, ο Πανέτα υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει το ευρώ καθιστώντας το πιο ελκυστικό, εφαρμόζοντας αλλαγές που θα ενίσχυαν τον ρόλο του ως αποθεματικό νόμισμα.
Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου που εκδίδεται σε επαρκείς, προβλέψιμες ποσότητες και την ολοκλήρωση μιας τραπεζικής ένωσης που θα μείωνε τη δυσκολία της διασυνοριακής τραπεζικής.
Ένα άλλο βήμα θα ήταν ένα αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών και υποδομής αγοράς σε ολόκληρο το μπλοκ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια