Αισιοδοξία

Έναν ελαφρώς αισιόδοξο τόνο – συμβαίνει συνήθως… – «εκπέμπουν» οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι οποίες όμως περιέχουν και αρκετά αλλά…. Όπως επί παραδείγματι στην εξέλιξη του πληθωρισμού το 2024, για τον οποίο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8%, θα μειωθεί από το 3,5% του 2023. Το γεγονός αυτό το ΙΟΒΕ το αποδίδει στην «ανθεκτικότητα της καταναλωτικής ζήτησης». Ενδιαφέρον!

Οι αμοιβές;

Δηλαδή αν η καταναλωτική ζήτηση μειωθεί ο «πληθωρισμός των τροφίμων» θα μειωθεί. Μόνο ο «πληθωρισμός των τροφίμων» ή και οι σημερινές τιμές τους; Μήπως αφορά μόνο ο ρυθμός ανόδου; Τότε τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης – με την συμμετοχή του Μεγάρου Μαξίμου… – δεν χρειάζονται. Αρκεί να μην αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων. Και τότε θα πέσει και ο «πληθωρισμός των τροφίμων», που είναι από τις βασικές κατηγορίες που διατηρούν τον ΔΤΚ πάνω από το 2%. Κάπως έτσι;

Το μείγμα

Επίσης ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση ότι η ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος θα ανέλθει στο 2,4% και οι τομείς που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτή την εξέλιξη είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα και οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε το μείγμα δεν είναι και τόσο δυναμικό….

Οι εξαγωγές;

Και το ΙΟΒΕ περιγράφει μεταξύ των άλλων το διεθνές περιβάλλον, που μόνο αισιόδοξο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των εμπορικών μας εταίρων – με απλά λόγια προβλέπει μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας – το υψηλό κόστος χρήματος για μεγάλη διάρκεια – αποκλιμάκωση των επιτοκίων από Ιούνιο και βλέπουμε – οι κίνδυνοι από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η αναδιάταξη των ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο και οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη.

Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό….

«Σαφάρι»

Αναφέρθηκα στα επιτόκια και θυμήθηκα τι μου έλεγε χθες επιχειρηματίας με υγιή επιχείρηση και προοπτικές σοβαρής ανάπτυξης. Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες έχουν αποδυθεί σε ένα «σαφάρι» δανειοληπτών! Αναζητούν εναγωνίως υγιείς επιχειρήσεις να τους πουλήσουν … χρήματα. Δηλαδή να τις δανειοδοτήσουν. Η πίεση που ασκείται σε υγιείς επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή!

—-

Υποχρέωση

Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτηση του στο fb έδωσε τα απολογιστικά στοιχεία του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Χωρίς τραπεζικές προμήθειες. Στα τέλη του 2023 2,2 εκατομμύρια πολίτες είχαν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS – τέσσερις φορές περισσότεροι από το 2020. Φυσικά είναι οι νεαρές ηλικίες που κατά κύριο λόγο την χρησιμοποιούν – είναι το 70% των χρηστών. Και από τις 31 Ιανουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με την υπηρεσία IRIS. Όπως και οι έμποροι.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Τα conference calls του προέδρου και CEO της Mytilineos με τους αναλυτές έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις τους και μάλιστα δεν κοπιάζει στο να δίνει αναλυτικές εξηγήσεις για διάφορα τεχνικά ζητήματα που άπτονται των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως μου μεταφέρουν όσοι τον παρακολουθούν, που θα προχωρήσει για παράδειγμα σε ανάλυση για τις τιμές των commodities ή για τη σημασία του hedging της αλουμίνας.

Όμως, ακόμη πιο διεισδυτικές είναι οι αναλύσεις του για το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Οι αβεβαιότητες για το 2024

Έτσι, χθες, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του κ. Μυτιληναίου με τους εκπροσώπους χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών οίκων έδωσε την όλη εικόνα του 2024 και συγκεκριμένα απαρίθμησε και ανάλυσε τις αβεβαιότητες.

Και η αλήθεια είναι τόσες οι προκλήσεις που πραγματικά κόβεται η ανάσα για κάποιον που τις ακούει ταξινομημένες, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύονται μέσα σε τέτοιες φουρτούνες και οι ικανότητες ενός μάνατζερ μίας πολυεθνικής.

Ξεκινώ, λοιπόν, και στις καταγράφω τις αβεβαιότητες του 2024, όπως τις έδωσε ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης.

Σύμφωνα με όσα μου μετέφεραν είπε χαρακτηριστικές ότι «το 2024 έχει πολλές αβεβαιότητες γεωπολιτικές αλλά και οικονομικά γεγονότα που θα καθορίσουν τη χρονιά». Κατά τον ίδιο «η πλέον σημαντική αβεβαιότητα είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ και δεύτερη οι ευρωεκλογές. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξουν τα αποτελέσματά τους…», τόνισε με νόημα.

Συνεχίζοντας ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για τους δύο εν εξελίξει πολέμους, «χωρίς να γνωρίζουμε την κατάληξη τους», συμπλήρωσε, ενώ έθιξε και δύο άλλα διεθνή ζητήματα στην οικονομία τα οποία περνούν απαρατήρητα από αρκετούς ειδικούς και μη στη χώρα μας: «Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας, τα οποία δεν είναι εύκολα να λυθούν αλλά και τα προβλήματα στις σχέσεις Ταιβάν – Κίνα – ΗΠΑ».

Και δυστυχώς οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ: «Η αβεβαιότητα από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική και η νευρικότητα στις αγορές εμπορευμάτων και του αργού πετρελαίου».

«Συγκρατημένα αισιόδοξοι»

Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Μυτιληναίος κληθείς να εκτιμήσει την πορεία της εταιρείας είπε: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μας γνωρίζετε ότι στην αρχή κάθε έτους αυτήν την στάση τηρούμε». Παρέπεμψε σε επόμενες συναντήσεις με τους αναλυτές τις προβλέψεις του για τα EBITDA αλλά διαβεβαίωσε τους μετόχους για τη συνεπή τακτική στη διανομή των μερισμάτων…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories