Στα ύψη κινήθηκε η τουριστική σεζόν σε αρκετούς προορισμούς και τον Νοέμβριο διατηρώντας τη δυναμική του καλοκαιριού. Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι το 2023 αναμένεται να κλείσει με τις υψηλότερες επιδόσεις διαχρονικά τόσο τα έσοδα από τον τουρισμό όσο και η εισερχόμενη επιβατική κίνηση.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα έσοδα φέτος προβλέπεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ με πάνω 30 εκατομμύρια αφίξεις, καταρρίπτοντας το ποσό των 18,2 δισ. ευρώ, που είχαν διαμορφωθεί το 2019.

ING: Πρωτιά στον τουρισμό της Ευρώπης για την Πορτογαλία, η θέση της Ελλάδας

Τα νούμερα για τον τουρισμό

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αύξηση κατέγραψαν τον Νοέμβριο τόσο οι αυξήσεις όσο και οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Έτσι, ετήσια αύξηση 8% σημείωσαν οι οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα τον μήνα Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022 και κατά 10,5% στις διανυκτερεύσεις.

Τα προσωρινά μηνιαία στοιχεία κίνησης καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου, κάμπινγκ και συλλογικών καταλυμάτων σύντομης διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια), για τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 936.081 και οι διανυκτερεύσεις σε 2.173.551.

Ειδικότερα, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών κατά 8,1% και 12,4%, αντίστοιχα, καθώς και αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών κατά 7,9% και 8,7%, αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους ημεδαπούς με 56,5% και 51,1%, αντίστοιχα.

Η μέση συνολική διανυκτέρευση για το μήνα Νοέμβριο 2023, ανήλθε σε 2,3 ημέρες.

«Πέταξαν» και οι αφίξεις

Η τουριστική κίνηση τον Νοέμβριο συνεχίστηκε δυναμικά, με τους επισκέπτες από αέρος να καταρρίπτουν τα ρεκόρ του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,6%.

Διψήφιο ποσοστό ανόδου 11,8% σημειώθηκε και σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Θετικό πρόσημο κατέγραψαν και οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, όταν και καταγράφηκαν 8,3 εκατ. έναντι 6,9 εκατ. της περιόδου του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο