Πολύφερνη νύφη για εταιρείες ειδών πολυτελείας και άλλους πολυεθνικούς κολοσσούς που δεν σταματούν να αναζητούν επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα πολύ υψηλής προβολής είναι το Μανχάταν. Εταιρείες ειδών πολυτελείας κι άλλοι κολοσσοί συνάπτουν ντιλ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το διάστημα για αγορές ολόκληρων εμπορικών ακινήτων στην καρδιά της περιοχής αυτής «φιλέτου» στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για αγορές που γίνονται πρωτίστως με τη μορφή επενδύσεων και δευτερευόντως για στέγαση δραστηριοτήτων. Τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία μόδας Kering, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων τις Gucci και Balenciaga, η οποία εξαγόρασε ολόκληρο κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν καταβάλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ποσό 963 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγαντίλ στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης από εταιρεία ειδών πολυτελείας.

Διόδια και στο Μανχάταν

Το Δεκέμβριο η Prada είχε αποφασίσει να επεκτείνει κι αυτή την παρουσία της στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, προχωρώντας σε αγορές δύο κτιρίων.  Τουλάχιστον τη μια αγορά φέρεται να την έκανε οντότητα που συνδέεται με την οικογένεια Prada και αφορούσε ακίνητο στη διεύθυνση 720 Fifth Avenue έναντι τιμήματος 410 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η δεύτερη αγορά από τον ιταλικό οίκος μόδας αφορούσε διπλανό κτίριο στη διεύθυνση 724 Fifth Avenue το οποίο αγοράστηκε προς 425 εκατ. δολάρια.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Εταιρείες και επενδυτές αναζητούν τα τελευταία χρόνια ακίνητα στο Μανχάταν και σε άλλες περιοχές επειδή μετά την πανδημία καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη ζήτηση για γραφειακούς χώρους, δημιουργώντας κάποιες ευκαιρίες σε περιοχές που παραδοσιακά ήταν πολύ ακριβές. Επίσης η αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα εμπορικών ακινήτων έχει δεχτεί πλήγμα πέρσι και φέτος επειδή τα κόστη δανεισμού έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η αμερικανική οικονομία, έχουν δημιουργήσει πιέσεις στις τιμές πολλών εμπορικών και μη ακινήτων.

Η Gucci απέναντι στον Πύργο του Τραμπ

Το κτίριο που αγόρασε η Kering βρίσκεται στη διεύθυνση 715-717 Fifth Avenue, στη γωνία με την 56th Street, απέναντι από τον Πύργο του Τραμπ (Trump Tower). Έχει εμβαδόν σχεδόν 11.000 τετραγωνικών μέτρων σε πολυεπίπεδους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορική χρήση.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για μια ακόμη κίνηση της Kering στα πλαίσια επενδύσεων που κάνει η εταιρεία σε επιλεγμένα ακίνητα. Στόχος εκτός από τις αποδόσεις είναι και η εξασφάλιση κεντρικών σημείων προβολής για στέγαση δραστηριοτήτων της.

Επίσης κτίριο στο Μανχάταν έχει αγοράσει από το 2023 η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai Motor Group για να στεγάσει γραφεία και εκθέσεις. Η εταιρεία φέρεται να πλήρωσε 275 εκατ. δολάρια για το ακίνητο που βρίσκεται στη διεύθυνση 15 Laight Street στη συνοικία Tribeca, σύμφωνα με πληροφορίες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το εμβαδόν του ακινήτου είναι 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το 2022 το ιδρυτής και επικεφαλής του Hedge fund Citadel, Κεν Γκρίφιν, είχε κάνει σχέδια για να κατασκευάσει ουρανοξύστη στην Park Avenue της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία Memorial Sloan Kettering Cancer Center είχε κλείσει συμφωνία για να αγοράσει γραφεία σε κτίριο στη διεύθυνση 885 Third Avenue, γνωστό και ως Lipstick Building λόγω του σχήματός του. Στις αρχές του 2022 η Google είχε αγοράσει το St. John’s Terminal, το οποίο ενοικίαζε, έναντι 2,1 δις δολαρίων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν η εταιρεία Kaufman Investments σε συνεργασία με την Beacon Capital Partners, προχώρησε στην αγορά κτιρίου στη διεύθυνση 875 Avenue of the Americas. Πρόκειται για ακίνητο γραφείων 26 ορόφων στο Μανχάταν, έναντι τιμήματος 92,5 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή