Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα είχαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve και της Bank of England αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν παράλληλα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.632 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,12% στις 16.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,09% στις 7.640 μονάδες.

Χρηματιστήριο του Λονδίνου: Συρρικνώθηκε κατά 25% την τελευταία δεκαετία

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Bayer έκλεισαν κατά 4,5% χαμηλότερα, αφού η γερμανική εταιρεία διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό μέχρι σήμερα στη συνεχιζόμενη δίκη της που συνδέεται με μια υποτιθέμενη καρκινογόνο επίδραση του ζιζανιοκτόνου της Roundup.

Από την άλλη, η εταιρεία οικοδομικών υλικών Holcim κέρδισε 5% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για απόσχιση της βορειοαμερικανικής δραστηριότητάς της στη Νέα Υόρκη. Το spinoff θα μπορούσε να αποτιμήσει τη νέα εταιρεία σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jan Jenisch, με τη Holcim να μην διατηρεί κανένα μερίδιο.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι επενδυτές αναμένουν πλέον την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει τη δική της ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη, όπου οι εκτιμήσεις δεν βλέπουν κάποια μεταβολή. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με τις προοπτικές για τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, όπου στο επίκεντρο θα είναι και πάλι στο πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δικαιολογήσουν την απόφαση τους.

Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα στο δύσκολο παζλ των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην αγορά πετρελαίου ήρθε να προσθέσει η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία αλλά και μια πυραυλική επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι δύο αυτές επιθέσεις αντανακλούν μια ολοένα και πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή που είναι κρίσιμη τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και το παγκόσμιο εμπόριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναδιπλώθηκε ξανά στις 1250 μονάδες

Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικά εδάφη, βρήκε τις στηρίξεις, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών, να διατηρήσει τη ζώνη των 1.350 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.350,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.349,61 μονάδων (-0,83%) και 1.359,50 μονάδων (-0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88.4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,69 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,86% στις 3.282,81 μονάδες, ενώ στο -1,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.310,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 1.139,17 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές