H ΕΕ αναμένεται να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας εάν η Βουδαπέστη μπλοκάρει τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία σε μια σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, όπως προκύπτει από ένα εμπιστευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τις Βρυξέλλες και που σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στη διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και του πιο φιλορωσικού κράτους μέλους της.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο που συντάχθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ και αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες περιγράφουν μια στρατηγική για να στοχεύσουν ρητά τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγγαρίας, να θέσουν σε κίνδυνο το νόμισμά της και να οδηγήσουν σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να βλάψει «θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» εάν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο του κατά της βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, έχει απειλήσει ότι θα εμποδίσει τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ηγετών την Πέμπτη.

Διακοπή χρηματοδότησης

Εάν δεν υποχωρήσει, άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν δημοσίως ότι θα διακόψουν οριστικά τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη με σκοπό να τρομάξουν τις αγορές, επιταχύνοντας την πτώση του φιορινιού και την αύξηση του κόστους δανεισμού του, αναφέρει το έγγραφο.

«Αυτή είναι η Ευρώπη που λέει στον Βίκτορ Όρμπαν «φτάνει πια. ήρθε η ώρα να μπούμε στη σειρά. Μπορεί να έχετε ένα πιστόλι, αλλά εμείς έχουμε μπαζούκα», σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, διευθυντής Ευρώπης στο Eurasia Group.

Το έγγραφο δηλώνει ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας στη [σύσκεψη κορυφής] της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δήλωναν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού . . . δεν μπορούν να φανταστούν ότι» θα χορηγούνταν κονδύλια της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφέρονται λιγότερο να επενδύσουν στην Ουγγαρία», αναφέρει το έγγραφο. Μια τέτοια τιμωρία «θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου ελλείμματος και πτώση του νομίσματος».

Ο Γιάνος Μπόκα, υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας, είπε στους FT ότι η Βουδαπέστη δεν γνώριζε την οικονομική απειλή, αλλά ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις».

«Η Ουγγαρία δεν δημιουργεί σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης για την Ουκρανία και της πρόσβασης σε κονδύλια της ΕΕ και απορρίπτει άλλα μέρη να το κάνουν», είπε. «Η Ουγγαρία έχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

Αντιπρόταση

Ωστόσο, ως ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης στη Βουδαπέστη για συμβιβασμό , ο Μπόκα είπε ότι η Βουδαπέστη έστειλε μια νέα πρόταση στις Βρυξέλλες το Σάββατο, διευκρινίζοντας ότι είναι πλέον ανοιχτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το πακέτο της Ουκρανίας και ακόμη και στην έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του.

Το έγγραφο, που εκπονήθηκε από έναν αξιωματούχο του Συμβουλίου της ΕΕ, το όργανο των Βρυξελλών που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, παρουσιάζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας — συμπεριλαμβανομένων του «πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος», του «πολύ υψηλού πληθωρισμού», του αδύναμου νομίσματος και του υψηλότερου επιπέδου της ΕΕ των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Καθορίζει πώς «θέσεις εργασίας και ανάπτυξη . . . εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό» από τη χρηματοδότηση του εξωτερικού που βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι δεν σχολίασαν διαρροές.

Οι Βρυξέλλες έχουν χρησιμοποιήσει τη χρηματοοικονομική τους μόχλευση κατά των κρατών μελών στο παρελθόν, όπως με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά μια στρατηγική για τη ρητή προσπάθεια υπονόμευσης της οικονομίας ενός κράτους μέλους θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό νέο βήμα για το μπλοκ .

Τρεις διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στους FT ότι πολλές χώρες υποστήριξαν το σχέδιο. «Η διάθεση έχει γίνει πιο σκληρή», είπε ένας. «Τι είδους ένωση έχουμε αν επιτρέψουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά;»

Ένας άλλος είπε: «Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Είναι εκβιασμός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή