Πιέσεις για να επιφέρει ένα απευθείας πλήγμα στο Ιράν δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό πολλών ακόμη κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας από υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές.

Ιράν: Αρνείται κάθε εμπλοκή στο πλήγμα με drone που σκότωσε 3 στρατιώτες των ΗΠΑ

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κινείται πολύ προσεκτικά, φοβούμενος την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι επιλογές του Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι επιλογές που έχει ο Μπάιντεν για να απαντήσει περιλαμβάνουν ένα πλήγμα κατά ιρανικών δυνάμεων εκτός ή ακόμη και εντός του Ιράν, ή μια πιο προσεκτική επιχείρηση αντιποίνων εναντίον αποκλειστικά των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη μαχητών.

Σύμφωνα πάντα με το διεθνές πρακτορείο, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία και τις ακτές της Υεμένης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

 

Αλλά μέχρι την επίθεση της Κυριακής σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο γνωστό ως Πύργος 22 κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, τα πλήγματα δεν είχαν προκαλέσει τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών ούτε είχνα προκαλέσει τον τραυματισμό τόσο πολλών ανθρώπων. Αυτό είχε επιτρέψει έως τώρα στον Μπάιντεν να ανταπαντά με τρόπο που να προκαλεί κόστος στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη χωρίς να διακινδυνεύει έναν άμεσο πόλεμο με το Ιράν.

Μετά την τελευταία επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι άφησε τις αμερικανικές δυνάμεις να γίνουν στόχος, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να χτυπήσει το Ιράν. Αλλά και στέλεχος των Δημοκρατικών που επικαλείται το Reuters, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του ότι η στρατηγική του Μπάιντεν για να περιορίσει τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα απέτυχε.

Οι πιο ψύχραιμοι πάντως ξεκαθαρίζουν ότι ένας πόλεμος Ιράν – ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. «Η αποτροπή είναι δύσκολη, ο πόλεμος χειρότερος» λέει ο Δημοκρατικός Σεθ Μούλτον, που υπηρέτησε στο Ιράκ ως πεζοναύτης. «Θα ήθελα να σας δω να στέλνετε τους γιους και τις κόρες σας να πολεμήσουν», λέει απευθυνόμενος στα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τυχόν χτυπήματα κατά στόχων εντός του Ιράν θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να απαντήσει δυναμικά, κλιμακώνοντας την κατάσταση με τρόπο που θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο επίθεση στο Ιράν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Πολλές οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά Ιρανών

Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι η επίθεση των Ιρανών κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία δεν προέκυψε εν κενώ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο – και κυρίως – το Ισραήλ έχουν πλήξει επανειλημμένα στόχους που συνδέονται με την Τεχεράνη εκτός του εδάφους του Ιράν.

Μόλις τον Νοέμβριο, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται όχι μόνο από μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν αλλά και από τους ίδιους του Φρουρούς της Επανάστασης.

Το 2020 άλλωστε αμερικανικό drone είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα