Θετικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και των αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική της πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,33% στις 7.657 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,09% στις 16.956 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,14% στις 7.651 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault σημειώνουν άλμα 5%, αφού η εταιρεία ακύρωσε τα σχέδια δημόσιας εισαγωγής της μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων και λογισμικού, Ampere.

Στα μάκρο της ημέρας, το Ινστιτούτο ifo ανέφερε ότι αναμένει ότι η γερμανική οικονομική παραγωγή θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, οδηγώντας έτσι σε ύφεση.

«Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση του ifoCAST, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι πιθανό να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,2%», δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο ifo.

“Οι εταιρείες σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας διαμαρτύρονται για τη μείωση της ζήτησης. Στη μεταποίηση και τις κατασκευές, οι μεγάλες καθυστερήσεις παραγγελιών που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν πλέον μηδενιστεί. Οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώνονται εδώ και πολλούς μήνες και ένα κύμα ακυρώσεων έχει σαρώσει όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην κατασκευή κατοικιών», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε απότομα τον Ιανουάριο για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών εν μέσω έντονων εκπτώσεων από τους λιανοπωλητές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η British Retail Consortium δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Ιανουάριο, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ήτοι αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το ποσοστό που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο. Το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,6%, σημειώνοντας πτώση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές