Μία από τις βασικές συστάσεις της Deutsche Bank για το 2024 ήταν ότι οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών θα σταματήσουν να κινούνται μαζί. Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα ομόλογα και οι μετοχές υπέστησαν ένα πρωτοφανές sell off το 2022 και στη συνέχεια αυξήθηκαν το 2023 ήταν ότι τα σοκ προσφοράς έγιναν ο κυρίαρχος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας.

Αλλά το 2023 το σοκ από την πανδημία του COVID και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία χαλάρωσε, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να πέσει και την ανάπτυξη να πάει καλά ταυτόχρονα.

Έτσι, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα.

Deutsche Bank: Οι 3 καταλύτες που θα επηρεάσουν την Ευρώπη το 2024

Γιατί όμως αυτή η σχέση να σπάσει φέτος;

Με το σοκ της προσφοράς να έχει τελειώσει, ένας πιο «κανονικός» κόσμος που βασίζεται στη ζήτηση είναι πιθανό να γίνει καλύτερο πλαίσιο για την κατανόηση των αγορών, εξηγεί η Deutsche Bank. Σε αυτό το περιβάλλον, εάν η ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες (όπως αναμένεται), τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μπορεί να πάνε καλά, αλλά οι αποδόσεις μπορούν επίσης να αυξηθούν καθώς η αγορά δεν μπορεί να τιμολογήσει περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια της Fed.

Η πιο ακραία εκδοχή αυτού του σεναρίου θα ήταν η ομαλή προσγείωση που πραγματοποιήθηκε το 1994, όπου η Fed μείωσε το επιτόκιο μόνο κατά 100 μονάδες βάσης, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν επιβραδύνθηκε ποτέ και οι εκτιμήσεις κινήθηκαν απότομα υψηλότερα.

Τι σημαίνει αυτό για το δολάριο;

Η Deutsche Bank έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η νομισματική πολιτική είναι αυτή που κυριαρχεί ιστορικά πάνω από τον αντίκτυπο «υψηλού κινδύνου» σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Με απλά λόγια, αν η Fed είναι πιο επιθετική επειδή η ανάπτυξη επιβραδύνεται, το δολάριο θα τα πάει καλά ακόμα κι αν ο S&P 500 κάνει ράλι.

Αυτό είναι πράγματι αυτό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής φέτος και μαζί με την υποτιμολόγηση των εκλογικών κινδύνων στις ΗΠΑ, είναι το σκηνικό που στηρίζει την ανοδική άποψη της Deutsche Bank για το δολάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή