Κατά 4.600% αυξήθηκαν το περασμένο έτος οι εισαγωγές ντίζελ της Βραζιλίας από τη Ρωσία, ενώ οι αγορές μαζούτ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 400%, ενισχύοντας τη ρωσική οικονομία με 8,6 δισ. δολ.

Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, η Μπραζίλια εισήγαγε 6,1 εκατομμύρια τόνους ντίζελ από τη Ρωσία το 2023, αύξηση 6.000% από τους 101.000 τόνους το προηγούμενο έτος. Η αξία σε όρους δολαρίου αυξήθηκε κατά 4.600% από 95 εκατ. δολάρια σε 4,5 δισ. δολάρια.

Το λατινοαμερικανικό έθνος αύξησε επίσης τις αγορές του μαζούτ από τη Ρωσία, με τις εισαγωγές να αυξάνονται στα 5,3 δισ. δολάρια πέρυσι από 1,1 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η Βραζιλία ξεπέρασε την Τουρκία τον Οκτώβριο και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ντίζελ, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, ενώ το άλμα στις εισαγωγές ντίζελ πέρυσι σημαίνει ότι η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου της Βραζιλίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η απότομη αύξηση των αγορών – που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του αριστερού Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βοήθησε στον έλεγχο των τιμών καταναλωτή.

Το παιχνίδι με τις τιμές

Απαντώντας σε ερώτηση για το άλμα στις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας είπε ότι το εξωτερικό εμπόριο «επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες» και ότι «οι εισαγωγές καυσίμων είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνονται από ιδιωτικούς πράκτορες και ακολουθούν τη λογική της προσφοράς και της ζήτησης».

Η Μόσχα πουλά αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε μειωμένες τιμές λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από δυτικά έθνη ως αντίποινα στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αγορές από τη Βραζιλία επιτρέπονται στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων, εφόσον συμμορφώνεται με ένα λεπτομερές σύνολο κανονισμών για θέματα όπως η ναυτιλία.

Ο Oliver Stuenkel, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Ίδρυμα Getulio Vargas, δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι απλώς η realpolitik. Η Βραζιλία έχει εντοπίσει μια ευκαιρία να αποκτήσει ρωσικά προϊόντα με έκπτωση και δεν είναι μόνο το ντίζελ, αλλά και τα λιπάσματα. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ινδία».

«[Αλλά] την ίδια στιγμή η Βραζιλία επιθυμεί να διατηρήσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία. Το ότι η Βραζιλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει εν μέσω αυτής της κατάστασης [στην Ουκρανία] είναι μέρος μιας έμμεσης δυναμικής εντός των Brics, η οποία είναι ότι έχουν μια φιλία παντός καιρού και βοηθούν ο ένας τον άλλον σε περιόδους δυσκολίας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον όμιλο που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Ο υπουργός ορυχείων και ενέργειας πέρυσι είπε ότι το υπουργείο «εργάζεται ακούραστα για να εγγυηθεί την προμήθεια καυσίμων . . . για τη χώρα».

Αν και η Μπραζίλια καταδίκασε επίσημα τη ρωσική εισβολή, ο Λούλα πέρυσι ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι το Κίεβο φέρει την ίδια ευθύνη με τη Μόσχα για τη σύγκρουση και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «ενθάρρυνε» τη βία.

Αύξηση στα ποσοστά

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 85% των συνολικών εισαγωγών ντίζελ της Βραζιλίας.

Η Βραζιλία, βασίζεται στις εισαγωγές ντίζελ για να καλύψει περίπου το 20% της εγχώριας ζήτησης. Υπό τον Λούλα, η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή της εταιρεία Petrobras επενδύει για να ενισχύσει την ικανότητα του διυλιστηρίου.

Ο Felipe Perez, διευθυντής της Αμερικής στην S&P Global Commodity Insights, είπε ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει «κάποια πολιτική» στο παιχνίδι, η τιμή ήταν ο κρίσιμος παράγοντας που οδήγησε τις εισαγωγές ντίζελ.

«Ο κόσμος θα προσπαθήσει να βρει το φθηνότερο ντίζελ. Τα πάντα στη Βραζιλία εξαρτώνται από το ντίζελ. Δεν είναι μόνο οι μεταφορές, αλλά και ο τομέας των αγροτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια