Δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες, καθώς κορυφώνεται σήμερα το κύμα της κακοκαιρίας Avgi, με ισχυρές χιονοπτώσεις, αλλά και σφοδρούς βοριάδες, θέτοντας σε συναγερμό πολιτεία και δήμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας ο χιονιάς έχει κάνει την εμφάνιση του με τις πρώτες νιφάδες να έχουν πέσει σε Πεντέλη και Πάρνηθα. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Προστασία έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά έκτακτων μέτρων που αφορούν το οδικό δίκτυο, τα σχολεία και εργαζομένους στις περιοχές όπου αναμένεται να χιονίσει ή ήδη πέφτει χιόνι.

Πού θα χιονίσει

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός

Πού δεν θα χτυπήσει το κουδούνι

Πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η πολιτική προστασία.

Ειδικότερα, στην Αττική, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, στους δήμους:

  • Μάνδρας-Ειδυλλίας
  • Φυλής
  • Αχαρνών
  • Διονύσου
  • Κηφισιάς
  • Ωρωπού
  • Πεντέλης, ενώ αργά το βράδυ ανακοινώθηκε πως κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στο δήμο Παλλήνης.

Να σημειωθεί πως όσα σχολεία είναι σήμερα κλειστά στην Αττική, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Εύβοια

Στην περιφερειακή ενότητα της Ευβοίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους εξής δήμους:

  • Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας – ⁠Διρφύων
  • Μεσσαπίων – ⁠Ερέτριας – ⁠Κύμης – Αλιβερίου.

Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

  • Σκύρου
  • Χαλκιδέων
  • Καρύστου
  • Ιστιαίας – Αιδηψού.
  • Βοιωτία

Στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

  • Τανάγρας
  • Θήβας
  • Αλιάρτου – Θεσπιέων
  • Ορχομενού
  • Λεβαδέων.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με μεταγενέστερη προσέλευση (ώρα 10.00): στο Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας.

Σαντορίνη

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλεται και στον δήμο Θήρας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κρήτη

Τα σχολεία στα Ανώγεια της Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Αντίστοιχα, στο δήμο Φαιστού δεν θα λειτουργήσουν το Εσπερινό Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις του Εσπερινού Τυμπακίου και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά: το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Ζαρού, το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων, το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και το Γυμνάσιο Ζαρού.

Επανέρχεται η τηλεργασία – Τι ισχύει για το delivery

Η κακοκαιρία επαναφέρει και την τηλεργασία σε 9 δήμους του λεκανοπεδίου Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας–Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό – ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας – αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Συναγερμός στις δημοτικές υπηρεσίες

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι κρατικές και οι δημοτικές υπηρεσίες εξαιτίας της κακοκαιρίας Avgi που έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη ο χιονιάς έχει κάνει την εμφάνισή του στην Αττική με τα πρώτα χιόνια να έχουν πέσει σε Πεντέλη και Πάρνηθα. Παράλληλα υπάρχουν προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα ενώ αύριο Τρίτη αναμένονται χιονοκαταιγίδες.

Στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία Avgi ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον υπάρχει σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η οποία αφορά τους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας καθώς και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Μαραθώνος και Παλλήνης.

Οι αρχές ενημερώνουν τους πολίτες για τις περιοχές που χρήζουν υποχρεωτικής χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων

Πού χρειάζονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Παράλληλα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 14:30, για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της. Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός με αλυσίδες όλων των τροχοφόρων, σε όλη την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, έχοντας ως βασικό στόχο αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, ισχύουν τα παρακάτω:

Νομός Βοιωτίας

Προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτου χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, από την 22:00 ώρα της 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων, από την 30,000η χ/θ έως την 34,000η χ/θ της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
• Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
• Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
Νομός Ευβοίας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

• Στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 47η χ/θ (Προκόπι).
• Στην Επ.Ο. Στενής – Στροπώνων, από την 1η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Κοντοδεσποτίου – Αγ. Σοφιάς, από την 3η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, από την 2η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών (μέσω Βούτας), από την 10η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Άγιας Άννας (μέσω Κερασιάς), από την 10η χ/θ.
Στα παραπάνω σημεία, η κυκλοφορία των οχημάτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, λόγω χιονόπτωσης.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, στην Επ.Ο. Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου – Αγίας Τριάδας Ευρυτανίας, λόγω παγετού. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, για το σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα