Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων νοικοκυριών κατά την περίοδο 2021 – 2023, παρά την αύξηση των κατώτατων αμοιβών, καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση, δείχνει ότι οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκή, ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου των ευάλωτων νοικοκυριών», σημειώνει η έκθεση ενώ επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στις μεταβολές της ποσότητας των βασικών αγαθών που καταναλώθηκαν.

Ακρίβεια: Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στο γάλα και στα παράγωγά του

Συγκεκριμένα μειώσεις παρατηρούνται στην ενέργεια που καταναλώθηκε (θέρμανση, υγραέριο ηλεκτρισμός), ενώ περιορίσθηκαν οι ποσότητες λαχανικών, ψαριών και ζυμαρικών που κατανάλωσαν τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Βασικά αγαθά

Βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, δεν υπήρχε δυνατότητα να περιορισθούν με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν περισσότερο λόγω της αύξησης της τιμής.

Μεγάλη ήταν η πτώση στην κατανάλωση κρέατος στο σύνολο των νοικοκυριών, ενώ ιδιαίτερα άνιση ήταν η επίδραση του πληθωρισμού στην κατανάλωση τυριού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μιλώντας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης επισήμανε ο πληθωρισμού εκτοξεύθηκε στο 31,2% στην διατροφή και τα μην αλκοολούχα ποτά, ενώ οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, έφθασε το 39,1%, τα «ενοίκια» το 8,3% και άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την «επισκευή και συντήρηση κατοικίας» το 7,9%.

Την ίδια περίοδο, η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και εισοδημάτων εμφάνισε σημαντική υστέρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Έλληνες είναι προτελευταίοι σε αγοραστική δύναμη του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ ταυτοχρόνως επιβαρύνονται με την έκτη υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειωτέον ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015.

Απεργία

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 17 Απριλίου με βασικό αίτημα την αύξηση όλων των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.

Ταυτοχρόνως διεκδικεί την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής. Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.