Την πρώτη άμεση επένδυση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα συνιστά η δημιουργία κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο σε συνεργασία με τον όμιλο Fourlis. Τον επί χρόνια συνεργάτη των Σουηδών λιανέμπορων στην ελληνική επικράτεια. Και όχι μόνο…

ΙΚΕΑ: Νέα επένδυση logistics στον Ασπρόπυρο αξίας 70 εκατ. ευρώ

Πρόκειται όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις για μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα, αφού η ακτίνα δράσης του project δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα της χώρας μας αλλά αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, το κέντρο διανομής συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ θα εξυπηρετεί χώρες όπως η Βουλγαρία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Κύπρο και μελλοντικά την Αίγυπτο και πιθανώς και άλλες χώρες. Περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί όμως οι Σουηδοί επέλεξαν την χώρα μας; Τι μέτρησε στην απόφασή τους;

Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν πως ήταν μια καλά μελετημένη απόφαση, η οποία προέκυψε ύστερα από προετοιμασία που διήρκησε τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες.

Για τις διεργασίες ήταν ενήμερος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο Πειραιάς

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η κομβική γεωγραφική θέση και οι υποδομές της χώρας, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά. Κάτι που υπογράμμισε και ο Andrea Colzani, Category Distribution Manager της Inter IKEA (μητρικής εταιρείας της ΙΚΕΑ) στις επίσημες δηλώσεις του.

Όπως είπε ο κ. Colzani, το μεγάλο λιμάνι της χώρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επισπευσθούν οι χρόνοι παραλαβής των εμπορευμάτων από την Ασία και παράδοσής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Κομβικής σημασίας ήταν και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο όμιλος ΙΚΕΑ με τον Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο και βασικό μέτοχο του ομίλου Fourlis, μέσα από την άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Επιχείρηση πειθούς

Ο διοικητικός ηγέτης της Fourlis «κυνήγησε» και επιδίωξε να φέρει τη συγκεκριμένη επένδυση στην χώρα μας, πείθοντας τους Σουηδούς πως αξίζει να επενδύσουν τα χρήματά τους στην χώρα μας. Άλλωστε και ο ίδιος συμμετέχει στο project, μέσα από το ακίνητο που θα παραχωρήσει η Trade Estates (θυγατρική της Fourlis), η οποία θα αναλάβει και τη διαχείρισή του.

Κάλλιστα, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, όπως τη Ιταλία και τη Ισπανία που συγκεντρώνει παρόμοια γεωγραφικά πλεονεκτήματα με την Ελλάδα.

Ο ρόλος της Ten Brinke

Το έργο θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025. Πρόκειται για ένα Κέντρο Διανομής νέας γενιάς με έμφαση στη βιωσιμότητα καθώς το σύνολο της ενέργειας (100%) για τη λειτουργία του θα είναι Πράσινη (ΑΠΕ) με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Την κατασκευή θα αναλάβει η Ten Brinke, η οποία λέγεται πως διαθέτει μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία σε τέτοιου είδους project. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία και σε άλλα έργα της Trade Estates. Το έργο σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το κέρδος της Trade Estates

Διπλά ωφελημένη σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο Fourlis είναι και η Trade Estates.

·        Πρώτον, γιατί αυξάνεται κατά 45 εκατ. ευρώ η μεικτή εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της (τόσο αποτιμάται το ακίνητο που θα ανεγερθεί το κέντρο διανομής και το οποίο θα αποκτήσει από την Ten Brinke).

·        Δεύτερον, γιατί προστίθενται στα ετήσια έσοδα από το έτος 2026 επιπλέον 3 εκατ. Ευρώ από την λειτουργική διαχείριση του κέντρου.

Στο νέο διεθνές κέντρο διανομής θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας, περιλαμβανομένων θέσεων υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις