Το πακέτο αποδοχών σχεδόν 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ίλον Μασκ από την Tesla, που απορρίφθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Ντέλαγουερ, δεν ήταν η μόνη τέτοια συμφωνία των τελευταίων χρόνων.

Πολυάριθμες άλλες συμφωνίες αποζημίωσης διαμορφώθηκαν με παρόμοιο τρόπο στον απόηχο της συμφωνίας επιβράβευσης του Μασκ το 2018, σημειώνει το Bloomberg, με τα διοικητικά συμβούλια να ελπίζουν να ανταποκριθούν στα τεράστια κέρδη της Tesla σε τιμές μετοχών και τους CEO να προσελκύονται από τη στρατηγική υψηλού κινδύνου και υψηλών ανταμοιβών.

Ως αποτέλεσμα αυτού κάποιοι έγιναν δισεκατομμυριούχοι.

Αστρονομική αμοιβή ζητούν οι δικηγόροι που κέρδισαν τον Μασκ

Πλέον, το μέλλον αυτής της στρατηγικής είναι αβέβαιο, αφού με δικαστική εντολή ανακλήθηκε η συμφωνία που είχε πετύχει ο Μασκ με την δικαστή που πήρε την απόφαση να αποκαλεί την συγκεκριμένη αμοιβή «ανεξιχνίαστη».

Οικονομικά ορόσημα

Αντί για το παραδοσιακό πακέτο παροχών που περιλαμβάνει μισθό, μπόνους και μετοχικό κεφάλαιο, η συμφωνία του Μασκ περιελάμβανε επιλογές που κατοχυρώθηκαν αφού η Tesla έφτασε σε ορισμένα οικονομικά ορόσημα για μια δεκαετία.

Ο Μασκ, 52 ετών, δεν θα λάμβανε μισθό ή μπόνους σε μετρητά, αλλά εάν η Tesla εκπλήρωνε όλους τους στόχους, το ποσό που θα λάμβανε ο διευθύνων σύμβουλος θα έφτανε στο ποσό των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι δόσεις κατοχυρώθηκαν, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θέσης του Μασκ ως του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας του Μασκ, άλλοι CEO άρχισαν να ζητούν από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών να τους πληρώσουν με τον ίδιο τρόπο.

Το 2018, η εταιρεία δημιουργίας taser Axon Enterprise επιβράβευε τις επιλογές του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου Ρικ Σμιθ, όπως και του Μασκ, με τις απολαβές να χωρίζονται σε δόσεις με κατοχύρωση ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους αγοραίας αξίας και κερδών.

Για να τα λάβει όλα, η αγοραία αξία της Axon έπρεπε να τετραπλασιαστεί περίπου ενώ τα έσοδα και τα κέρδη να αυξηθούν περισσότερο από πέντε φορές.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, είχαν χορηγηθεί και οι 12 δόσεις. Τα 6,4 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης μετοχών του Σμιθ έχουν πλέον αξία άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Το στέλεχος τεχνολογίας Νικές Αρόρα έλαβε ένα παρόμοιο πακέτο αμοιβών, αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν προσλήφθηκε το 2018 από την Palo Alto Networks.

Στη συνέχεια, η εταιρεία πέτυχε όλους τους στόχους που απαιτούνται για την ανάθεση του πλήρους πακέτου στον Αρόρα. Ακόμη και μετά την πώληση μετοχών αξίας σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, το μερίδιο του Αρόρα αξίζει περίπου 950 εκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας τον να αποκτήσει συνολική περιουσία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο πακέτο «τύπου moonshot» πέρυσι.

Χωρίς πληρωμή

Μέρος του επιχειρήματος για τις συγκεκριμένες συμφωνίες είναι ότι όταν οι CEO δεν παραδίδουν αποτέλεσμα, απλά δεν πληρώνονται.

Το 2020, στον Έρικ Γου, ιδρυτή της πλατφόρμας ακινήτων Opendoor Technologies, δόθηκαν σχεδόν 15 εκατομμύρια μετοχές βάσει απόδοσης χωρισμένες σε δόσεις που θα κατοχυρωθούν σε συγκεκριμένους στόχους τιμών μετοχής.

Με την επίτευξη του μέγιστου στόχου των 67,22 δολαρίων, οι μονάδες απόδοσης θα είχαν αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τελικά μόνο ένας από τους έξι στόχους απόδοσης επιτεύχθηκε και οι μετοχές διαπραγματεύονται τώρα στα 3,47 δολάρια. Ο Γου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία τον Δεκέμβριο.

Αποφασίζοντας να ακυρώσει το συμβόλαιο του Μασκ, η δικαστής που πήρε την απόφαση επισήμανε την επιρροή του στην Tesla και την αποτυχία του διοικητικού συμβουλίου να διαπραγματευτεί ουσιαστικά μαζί του.

Προφανώς δεν θα ακυρωθούν όλες οι αντίστοιχες συμφωνίες επιβράβευσης αυτού του τύπου. Αλλά ορισμένοι CEO πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από τους μετόχους, σύμφωνα με αναλυτές.

Αναμένεται επίσης ότι τα διοικητικά συμβούλια θα είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη διάρθρωση αυτών των επιβραβεύσεων στο μέλλον – τουλάχιστον έως ότου κάποιος να μπορεί να καθορίσει πόσο υπερβολικό είναι.

Αυτήν τη στιγμή, σημειώνει το Bloomberg, η κατάσταση είναι παρόμοια με την απάντηση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Πότερ Στιούαρτ, σχετικά με την προσπάθεια προσδιορισμού της χυδαιότητας: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι είναι η υπερβολική αμοιβή, αλλά το ξέρω όταν το βλέπω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή