Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών αυξήθηκαν οι περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι εργοδότες στον χρηματοοικονομικό και τεχνολογικό τομέα ξεκίνησαν προσπάθειες αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν και απολύσεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι ανακοινωθείσες απολύσεις υπερδιπλασιάστηκαν καθώς έφτασαν τις 82.307 τον Ιανουάριο, από 34.817 τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 136%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό απολύσεων σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2023.

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη για το 2023 των νέων θέσεων εργασίας αλλά και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Σε ετήσια βάση, οι περικοπές θέσεων εργασίας μειώθηκαν συνολικά κατά 20%, σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιανουάριο του 2023.

Οι εργοδότες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ανακοίνωσαν 23.238 περικοπές θέσεων εργασίας, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι επίσης έτος εκλογών και οι εταιρείες αρχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές αλλαγές πολιτικής που μπορεί να επηρεάσουν τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα και ευρύτερων οικονομικών τάσεων και μιας στρατηγικής στροφής προς την αύξηση της αυτοματοποίησης και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες επισημαίνουν τη μείωση του κόστους ως τον κύριο μοχλό για τις απολύσεις, όπως δήλωσε ο Andrew Challenger,  αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas, Inc.

Οι κλάδοι που ήταν οι αρνητιικοί πρωταγωνιστές

Ο χρηματοοικονομικός και ο τεχνολογικός τομέας ανακοίνωσαν τις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, με τους εργοδότες να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις και κλεισίματα εργοστασίων, μονάδων ή καταστημάτων και ως αποτέλεσμα να προκύπτουν οι απολύσεις των εργαζόμενων.
Ανάμεσα στις εταιρείες που έσπευσαν να ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβάνεται και η United Parcel Service που αποκάλυψε σχέδια για απόλυση 12.000 θέσεων εργασίας. Μειώσεις θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας ανακοίνωσαν επίσης η Amazon, η Alphabet και η Microsoft.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η PayPal Holdings Inc., η οποία δραστηριοποιείται στις ψηφιακές πληρωμές, ανακοίνωσε περικοπή 9% του εργατικού της δυναμικού, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Alex Chriss, να αναφέρει ως προτεραιότητα το «σωστό μέγεθος» της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή