Eκτελεστικό διάταγμα εξέδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με σκοπό να τιμωρήσει τους Εβραίους εποίκους που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Το διάταγμα Μπάιντεν καθιερώνει ένα σύστημα επιβολής οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας κατά ατόμων που επιβεβαιωμένα επιτέθηκαν ή εκφόβισαν Παλαιστίνιους ή άρπαξαν τις περιουσίες τους, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ισραήλ: Μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων η χρηματοδότηση της Χαμάς

«Οι σημερινές ενέργειες επιδιώκουν να προωθήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», είπε ο Σάλιβαν.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει από την επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Το προεδρικό διάταγμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στις ΗΠΑ όσων Ισραηλινών εποίκων στοχοποιούνται και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδίαζε επίσης την Πέμπτη να ανακοινώσει τα πρώτα τέσσερα άτομα που υπόκεινται στις κυρώσεις του διατάγματος, δήλωσαν σε δημοσιογράφους δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει για να σταματήσει τη βία από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και επίσης εμποδίζουν την υλοποίηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει πλάι-πλάι με το κράτος του Ισραήλ», επισήμαναν οι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν έθεσε το θέμα απευθείας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ο αξιωματούχος, καθώς ο Μπάιντεν αναζητά έναν δρόμο για μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μόλις τελειώσει η σύγκρουση στη Γάζα.

Κύμα βίας από εποίκους μετά την επίθεση της Χαμάς

Η Δυτική Όχθη, που περιλαμβάνεται μεταξύ των εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι αναζητούν το δικό τους κράτος μαζί με τη Γάζα, έχει βιώσει ένα κύμα βίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών και ενός αδιεξόδου σχεδόν δεκαετιών στην ειρηνευτική διαδικασία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ των εποικισμών, Θρησκευτικός Σιωνισμός, ήταν προκλητικός σε μια δήλωσή του σχετικά με το διάταγμα Μπάιντεν:

«Η εκστρατεία «βίας εποίκων» είναι ένα αντισημιτικό ψέμα που διαδίδουν οι εχθροί του Ισραήλ με στόχο να σπιλώσουν τους πρωτοπόρους εποίκους και τις επιχειρήσεις εποικισμών και να τους βλάψουν και έτσι να σπιλώσουν ολόκληρο το Κράτος του Ισραήλ», υποστήριξε ο Σμότριτς.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν απαγόρευση έκδοσης βίζας σε άτομα που εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη.

Από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη, τον οποίο οι Παλαιστίνιοι θέλουν ως τον πυρήνα ενός ανεξάρτητου κράτους. Έχει χτίσει εκεί εβραϊκούς οικισμούς που οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους. Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό και αναφέρει ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη περιοχή αυτή.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα καταδικάζει κάθε επαγρύπνηση ή χουλιγκανισμό ή απόπειρες ατόμων να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή