Στο τέλος 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) της οικογένειας Χαλικιά από την BriQ Properties.

Ήδη το πρώτο στάδιο της συναλλαγής των δύο ΑΕΕΑΠ που αφορά την πώληση 17 ακινήτων της ICI στη Briq Properties έναντι 60,57 εκατ. ευρώ, οδεύει στο τέλος.

Ο «χάρτης» της συμφωνίας

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης του deal είναι η έγκριση της αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από τους μετόχους της ICI η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 3,9 εκατ. ευρώ και η ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,79 εκατομμύρια, που θα επιστραφεί στους μετόχους. Στη συνέχεια ακολουθεί η δημοσίευση των μεταβολών της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ και τέλος απαιτείται η έγκριση της επιστροφής κερδών από το ΔΣ της εταιρείας.

Σε δεύτερη φάση, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών.

Σημειωτέον ότι η σχέση ανταλλαγής μετοχών θα καθοριστεί βάσει της ακαθάριστης αξίας του ενεργητικού των δύο εταιρειών.

Στο τέλος της συναλλαγής, η «νέα» BriQ θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοί της θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

Τα 17 ακίνητα

Από τα 17 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην BriQ Properties, η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του 51% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ICI, τα περισσότερα βρίσκονται σε σημεία προβολής στην Αττική (στα νότια και ανατολικά προάστια και στο κέντρο), ενώ τα υπόλοιπα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη.

Ας σημειωθεί ότι το αρχικό χαρτοφυλάκιο της ICI αποτελούνταν από 14 ακίνητα στα οποία λειτουργούσαν υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία απορρόφησε η Alpha Bank.

Αν και η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2023 με προοπτική να ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της μεταβίβασης των 17 ακινήτων από την ICI στην BriQ μέχρι τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, υπήρξαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Η BriQ Properties, με βασικούς μετόχους τον Θεόδωρο Φέσσα και την Έφη Κουτσουρέλη, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 142 εκατ. ευρώ 147.980 τ.μ. (στοιχεία 6μηνου 2023). Με βάση την αξία ανά κατηγορία αποτελείται από κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics) 50%, γραφεία 26%, ξενοδοχεία 20% και άλλα 4%.

Είναι προφανές ότι με την εξαγορά της ICI η BriQ περνά σε νέα «πίστα», έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης ως ΑΕΕΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις