Σε μια μέρα που οι αγορές αποθεώνουν μία από τις πιο βαριές υποδομές της χώρας. Ενα από τα πιο ισχυρά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατάφερε να συγκεντρώσει από μεγάλους διεθνείς επενδυτές προσφορές πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για μια μετοχή που θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο «μικρό» ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ μάλιστα ζητούσε μόλις 730 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια μέρα που η UBS προβλέπει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη όλων των εκτιμήσεων άνω του 3% για το τρέχον έτος, η ανεργία ανακοινώνεται ότι έχει μειωθεί σε χαμηλά πολλών ετών στο 9,2% με τάσεις πτωτικές και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στο 3,2%.

Σε μια ημέρα που οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας απογειώνονται σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ και ο αντίστοιχος δείκτης της μεταποίησης, ομοίως, προεξοφλεί ανάπτυξη υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2022 κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα της στασιμότητας και της ύφεσης. Αυτή τη μέρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη χαρεί, πληρώνοντας τα δικά της λάθη.

Γιατί την ατολμία που έδειξε στο να ασκήσει σοβαρή πολιτική στα πανεπιστήμια, την πληρώνει τώρα, με μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέγερση. Οταν εγκατέλειψε τα σχέδιά της να βάλει τάξη στις σχολές. Οταν καλόπιανε τους πρυτάνεις. Οταν φοβόταν να μιλήσει για πολύ λίγα, πολύ σοβαρά και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά άφηνε τη συζήτηση να αιωρείται, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο, δείχνοντας ότι στο μυαλό της έχει μόνο τα κολέγια. Ολα αυτά τα πληρώνει τώρα.

Το ότι είχε στα χέρια της ένα εκρηκτικό υλικό, επιπέδου «ατομικής βόμβας», όπως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και διαδοχικοί υπουργοί προσπαθούσαν να μη φωνάξουν το περιεχόμενό της, μην τυχόν και ακούσουν οι αγρότες ότι οι επιδοτήσεις μειώθηκαν. Και επιπλέον για να τις εισπράξουν οι δικαιούχοι, θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί σε ένα «βουνό» περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας. Και αυτά ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι.

Αλήθεια, πόσοι αγρότες γνώριζαν πριν από μερικούς μήνες ότι θα έπρεπε να επιλέξουν ένα από τα δέκα οικολογικά προγράμματα που έχουν καταρτισθεί στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα τα διαπραγματευόμασταν σχεδόν τρία χρόνια. Πόσοι γνώριζαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των κοινοτικών ενισχύσεων του 2023, περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ δεν θα μπορούν οι δικαιούχοι να τα λάβουν πριν από το Πάσχα του 2024, αφού πρώτα ελεγχθούν όλες οι εκτάσεις στρέμμα στρέμμα αν τήρησαν τους φιλοπεριβαλλοντικούς όρους. Ήξερε κανείς ότι οι ενισχύσεις μειώνονται εκ των πραγμάτων στις νότιες περιοχές της χώρας και σε συγκεκριμένα προϊόντα; Ή ότι το σύστημα αγροτικών αποζημιώσεων βρίσκεται εδώ και χρόνια στα όριά του και λίγο πριν από τις κινητοποιήσεις προετοιμαζόταν σχέδιο αύξησης των εισφορών προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τις επόμενες ζημιές; Για τη Θεσσαλία ούτε λόγος. Με σύστημα «πλημμύρα» δεν μπορείς ποτέ να διώξεις τα νερά από τον κάμπο. Και τα νερά δεν έφυγαν.

Σε αυτήν την ίδια κυβέρνηση που έχει την ευθύνη αυτής της χώρας συνυπάρχουν οι δύο διαφορετικές εικόνες. Της κυβέρνησης που μεγεθύνει συνεχώς το οικονομικό αποτύπωμα της χώρας, αλλά και της κυβέρνησης που πετάει συνεχώς το τενεκεδάκι των προβλημάτων παρακάτω, μέχρι που τελικά το πατάει, μπουρδουκλώνεται και πέφτει μόνη της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion