Λίγες μόλις ημέρες πέρασαν από την τελευταία μαζική πορεία της 21ης Ιανουαρίου στο Βερολίνο κατά της ακροδεξιάς με 100.000 διαδηλωτές. Αφορμή οι πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα σκοτεινά σχέδια μαζικών απελάσεων μελών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και άλλων ακροδεξιών κύκλων.

Το κύμα κατά της ακροδεξιάς γιγαντώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι λοιπόν και σήμερα άλλοι 120.000 πολίτες λένε «Ποτέ ξανά» στον ναζισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία στην καρδιά του Βερολίνου, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Ράιχσταγκ, το οποίο είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις πιο σκοτεινές αλλά και πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας. Υπέρ του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα,σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά με ευρωεκλογές και εκλογικές αναμετρήσεις στην ανατολική Γερμανία.

Γερμανία: Διακοπή χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος «Η Πατρίδα»

Στη μεγάλη δημοκρατική πορεία του Σαββάτου συμμετέχουν πάνω από 1.300 οργανισμοί, ενώσεις πολιτών και άλλοι φορείς, από συνδικάτα όπως το Verdi και το IG Metall μέχρι τη Διεθνή Αμνηστία, την Ευαγγελική Εκκλησία, την Caritas, πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογραφικών ενώσεων αλλά και πολιτιστικών φορέων όπως η Μπερλινάλε που ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Αποδυναμωμένο κατά 3 μονάδες το AfD

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένες επίσης μεγάλες διαδηλώσεις και σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, από το Πότσνταμ και τη Δρέσδη μέχρι το Ανόβερο, την Ιένα, τη Νυρεμβέργη, το Άουγκσμπουργκ, το Κίελο, το Ζααρμπρύκεν και αλλού. Σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες σε όλη τη Γερμανία διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς.

Στο μεταξύ, στη μεγάλη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της Πέμπτης για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η  Εναλλακτική για την Γερμανία χάνει για πρώτη φορά μετά από μήνες τρεις μονάδες, από 22% στο 19%.

Πρώτοι παραμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες με 30%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 16%, ενισχυμένοι κατά 2 μονάδες. 14% για τους Πρασίνους, 4% για τους  Φιλελευθέρους3% για την Αριστερά και 5% για το νέο κόμμα της  Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα