Έναν χρόνο μετά την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου, η Τουρκία παρέδωσε το Σάββατο τα κλειδιά για τα προσφάτως ολοκληρωμένα σπίτια σε ορισμένους από αυτούς που έμειναν άστεγοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισχυροί σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στη νότια Τουρκία σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σε 11 επαρχίες και άφησαν εκατομμύρια άστεγους.

«Σήμερα, παραδίδουμε 7.275 σπίτια στο Χατάι… Θα παραδώσουμε σταδιακά 40.000 σπίτια σε όλη την περιοχή μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής στο Χατάι, την επαρχία που επλήγη περισσότερο από τους σεισμούς.

Περίπου 75.000 σπίτια θα παραδοθούν τους επόμενους δύο μήνες, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει συνολικά 200.000 σπίτια φέτος.

Περίπου 680.000 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή του σεισμού, είπε ο υπουργός Πολεοδομίας Μεχμέτ Οζασέκι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι 390.000 οικογένειες είναι εγγεγραμμένες για να λάβουν σπίτια που θα χτιστούν εκεί.

«Οι διαγωνισμοί για 200.000 διαμερίσματα ολοκληρώθηκαν και η κατασκευή ορισμένων από αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποια ολοκληρώθηκαν και οι παραδόσεις θα γίνουν σύντομα. Η διαγωνιστική διαδικασία για περίπου 100.000 διαμερίσματα συνεχίζεται», είπε.

Μετά τους σεισμούς, ο Ερντογάν υποσχέθηκε 319.000 νέα σπίτια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 και συνολικά 680.000 έναν χρόνο αργότερα.

Οι εκλογές

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, όπου ο έλεγχος στις πόλεις της Τουρκίας θα διεκδικηθεί μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας, θα δοκιμάσουν τώρα ξανά την αντίδραση του κόσμου στις οικονομικές προκλήσεις.

Το 2023 ήταν ένα δύσκολο οικονομικά έτος για τη γειτονική χώρα, που πέρασε από εκλογική περίοδο θρίλερ αλλά και από αναταράξεις που προκάλεσε στις παγκόσμιες αγορές οι μεγάλοι σεισμοί στη χώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση στο κόστος της ενέργειας, ειδικά στο πρώτο μισό του έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία είδε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να αυξάνεται κατά 900% πέρσι, στο 1,4 τρις λίρες ή 46 δις δολάρια, από 142 τρις λίρες που ήταν το 2022. Όμως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Τουρκίας παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 6% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, το ποσοστό αυτό ήταν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις προβλέψεις.  Ο ίδιος είπε μάλιστα στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι εάν δεν υπήρχαν οι δαπάνες για τους σεισμούς, το έλλειμμα θα ανερχόταν στο 1,7% του ΑΕΠ. Ο Σιμσέκ είναι πολύπειρος στην αγορά αφού έχει διατελέσει μεταξύ άλλων στέλεχος της Merrill Lynch στις ΗΠΑ, ενώ κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και την περίοδο 2009 με 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα