Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, όπως έδειξαν τη Δευτέρα τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα συγκρινόταν με την πρόβλεψη για μείωση 2,0% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 3,5%, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για μείωση 1,5%.

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 – Ποιες επιδοτήσεις καταργεί

«Πρόκειται για υφεσιακούς αριθμούς, που συνάδουν με τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 22,2 δισ. ευρώ (23,92 δισ. δολάρια) τον Δεκέμβριο, έναντι πλεονάσματος 20,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε αγαθά αυξήθηκε περαιτέρω στο τέλος του 2023, προσθέτοντας στα στοιχεία ότι οι καθαρές εξαγωγές βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, «ακόμη και αν έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν τη συνολική πτώση της οικονομικής παραγωγής», συμπλήρωσε ο Βίστεσεν.

Σημάδια ύφεσης

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που ώθησε τους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για νέα ύφεση.

Το 2023, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι εισαγωγές στη Γερμανία παρουσίασαν πολύ εντονότερη μείωση κατά 9,7%.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να δώσει κάποια δυναμική», δήλωσε ο Alexander Krueger, επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhaeuser Lampe.

Φαίνεται ήδη ότι θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον εξαγωγικό τομέα. «Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέους εμπορικούς κινδύνους», δήλωσε ο Krueger.

Νέα δυναμική

Το κλίμα στη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία έχει συννεφιάσει και οι περισσότερες βιομηχανίες εξακολουθούν να αναμένουν μείωση των εξαγωγών τους επόμενους μήνες. Ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών Ifo μειώθηκε στις -8,4 μονάδες τον Ιανουάριο από -7,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

«Η γερμανική εξαγωγική οικονομία ξεκινάει χειρότερα το νέο έτος», δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo, συμπληρώνοντας ότι «Οι εξαγωγείς χρειάζονται νέα δυναμική».

Η αδυναμία της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τη μεταποίηση.

Τον Ιανουάριο, το 36,9% των μεταποιητικών επιχειρήσεων ανέφεραν έλλειμμα παραγγελιών, από 36,0% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις έρευνες του Ifo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής