Σε κατάσταση ανάγκης μέσα στο καταχείμωνο κήρυξαν εσπευσμένα οι αρχές της Καταλωνίας τη Βαρκελώνη την περασμένη Πέμπτη, καθώς τα αποθέματα νερού υποχώρησαν κάτω από το όριο του ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων. Πρόκειται για το έσχατο όριο για την ενεργοποίηση ενός επείγοντος σχεδίου εξοικονόμησης νερού. Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου κατηγορούν τις αρχές για ολιγωρία διότι εδώ και μήνες η στάθμη των αποταμιευτήρων μειώνεται διαρκώς καθώς η ευρύτερη περιοχή πλήττεται από την πλέον παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Η διοίκηση της πόλης έκανε τα πάντα για να καθυστερήσει την στιγμή αυτή των απαγορεύσεων και των περικοπών στην κατανάλωση, ελπίζοντας ότι οι βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα θα βοηθούσαν ώστε να αναπληρωθούν σε ένα βαθμό τα ήδη χαμηλά αποθέματα νερού. Όμως είναι πλέον φανερό ότι το έλλειμμα νερού είναι αδύνατον να καλυφθεί», γράφει η Σεσίλ Τιμπό της «Les Echos».
Και από την ανατολική πλευρά των Πυρηναίων πάντως, στη Γαλλία δηλαδή, η κατάσταση είναι «παρόμοια και ακόμα χειρότερη», όπως σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα. Στην Ισπανία όμως επηρεάζονται περισσότερα νοικοκυριά, καθώς η περιοχή είναι πιο πυκνοκατοικημένη. «Συνολικά περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σε περισσότερους από 200 δήμους», σημειώνει η γαλλίδα ρεπόρτερ.
Η έλλειψη νερού απειλεί με νέο κύμα ακρίβειας
200 λίτρα ημερησίως κατ’ άτομο
«Θα είναι αναμφίβολα ένα σοκ για τους κατοίκους, οι οποίοι πάντως έχουν προειδοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο διευθυντής της Καταλανικής Υπηρεσίας υδάτων Σαμουέλ Ρέγες. Σε πρώτη φάση η κήρυξη έκτακτης ανάγκης απαιτεί τον περιορισμό της κατανάλωσης στα 200 λίτρα νερού ανά κάτοικο την ημέρα, αλλά ο όγκος αυτός μπορεί στη συνέχεια να μειωθεί στα 180 λίτρα ή και στα 160 λίτρα αργότερα εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση στους αποταμιευτήρες, ενώ υπάρχει επίσης η πιθανότητα της διακοπής της ύδρευσης σε δήμους που υπερβαίνουν την ποσόστωσή τους.
Επίσης η πίεση στις βρύσες θα μειωθεί, τα ντους των γυμναστηρίων θα κλείσουν και το πότισμα των χώρων πρασίνου θα μειωθεί στο ελάχιστο, όσο χρειάζεται για να σωθούν τα δέντρα και όχι το γκαζόν. Προς το παρόν το όριο των 200 λίτρων την ημέρα θεωρείται υπεραρκετό και δεν δημιουργεί πάντως πρόβλημα στο μέσο καταναλωτή, κάτοικο της Βαρκελώνης.
Τη μεγαλύτερη προσπάθεια εξοικονόμησης νερού θα πρέπει να καταβάλουν η βιομηχανία και ο αγροτικός κόσμος. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές μονάδες, που είναι αρκετές στην Καταλωνία, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 25%, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους στο μισό και οι αγρότες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών τους ανάλογα με το είδος (σε ορισμένες περιπτώσεις υδρόφιλων καλλιεργειών κατά 80%).
Σοβαρές οι επιπτώσεις στον τουρισμό
«Κάνουμε διπλή προσπάθεια για να μην εξαντλήσουμε τους πόρους και για να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή», εξηγεί ο Σαμουέλ Ρέγες και αναφέρεται ειδικότερα στον πολύ ευάλωτο τουριστικό τομέα.
Η απαγόρευση της πλήρωσης των δεξαμενών κολύμβησης (όχι μόνο η αντικατάσταση του νερού αλλά ακόμα και η απλή συμπλήρωση ώστε να ανεβεί η στάθμη) αιφνιδίασε τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ, που φοβούνται ότι θα επηρεαστεί την ελκυστικότητά τους. Κάποιοι ετοιμάζονται να γεμίσουν τις πισίνες με θαλασσινό νερό, αναφέρει η «Les Echos».
«Με το που προσγειώνεται ο ξένος επισκέπτης στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης ενημερώνεται για την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή και καλείται να κάνει υπεύθυνη χρήση του νερού», σημειώνει η εφημερίδα. Οι τουρίστες ενημερώνονται, αλλά δεν έχουν τη διάθεση να ανταποκριθούν στα αιτήματα των τοπικών αρχών της Καταλωνίας. Δεν ενστερνίζονται την κατάσταση.
«Πληρώνω και ξοδεύω»
Είναι όντως θλιβερή η ταύτιση των εννοιών της πολυτέλειας και σπατάλης που γίνεται στη συνείδηση των τουριστών. Σύμφωνα με μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα του 2016, η μέση κατανάλωση νερού για ένα κάτοικο της Βαρκελώνης είναι 163 λίτρα την ημέρα. Η μέση κατανάλωση ενός πελάτη ξενοδοχείου 5 αστέρων είναι 545 λίτρα ημερησίως, η μέση κατανάλωση των πελατών των ξενοδοχείων 4 αστέρων είναι 373 λίτρα και των πελατών ξενοδοχείων 3 αστέρων μόνο 232 λίτρα.
Ένας ένοικος ξενοδοχείου δεν βάζει βέβαια πλυντήρια ρούχων ή πιάτων, ούτε σφουγγαρίζει τα πατώματα και τις βεράντες. Αυτές είναι δουλειές του προσωπικού των ξενοδοχείων και ευθύνες της διοίκησης, που φαίνεται πως επίσης δεν ενστερνίζεται το επείγον της κατάστασης που βιώνει η Καταλωνία.
Ευλόγως στην πόλη επιστρέφει και πάλι η «τουρισμοφοβία», την οποία βέβαια δεν εισπράττουν ευχάριστα οι ξένοι επισκέπτες της Βαρκελώνης.
«Η Generalitat, η καταλανική κυβέρνηση, έχει μελετήσει όλους τους τρόπους για να εγγυηθεί τη συνέχεια του εφοδιασμού», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Les Echos». Ένα σχέδιο που εφαρμόζεται από το 2020 προβλέπει μια στρατηγική για υπεύθυνη χρήση νερού, καθώς επίσης και την καταφυγή σε μεθόδους ανακύκλωσης, καθαρισμού και αφαλάτωσης υδάτων για διάφορες χρήσεις.
Το σχέδιο αρχικά απέδιδε καρπούς αλλά έπειτα από τρία και πλέον χρόνια έντονης ξηρασίας, που συνδυάζεται με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχει πάψει πλέον να λειτουργεί.
Ανεφοδιασμοί με πλωτές υδροφόρες
Μια από τις έσχατες λύσεις που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι ο δια θαλάσσης ανεφοδιασμός της Βαρκελώνης και των γύρω δήμων με υδροφόρες που θα φορτώνουν από την Ταραγόνα, στα νότια της Καταλωνίας, ή ακόμη και από πολλά ναυτικά μίλια μακρύτερα, από το λιμάνι της Μασσαλίας.
«Το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι έτοιμο να δεχθεί δεξαμενόπλοια, αλλά για λόγους κόστους η ύδρευση με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνεται μόνο συμπληρωματικά», σημειώνει ο επικεφαλής της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων. Ο Ρέγες προσθέτει ότι το δαπανηρό αυτό σενάριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από τον Ιούλιο.
Το σχέδιο της περιοχής προβλέπει ότι η μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης θα είναι αυτάρκης από το 2027-2028 χάρη στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δύο μονάδων αφαλάτωσης και επιπλέον σταθμών καθαρισμού και αναγέννησης του νερού. «Στο μεταξύ τα βλέμματα των Καταλανών στρέφονται στον ουρανό για να παρακολουθήσουν τη βροχή που δεν έρχεται», γράφει η «Les Echos».
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία