Τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο προλαμβάνουν περισσότερα από τα μισά συμπωματικά κρούσματα και θα πρέπει να χορηγηθούν σε όλες τις ηλικίες από τους 6 μήνες και άνω, καταλήγει η τελευταία μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα νέα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της υποπαραλλαγής JN.1 «Pirola, η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο και φαίνεται πως σύνντομα θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, το στέλεχος Pirola είναι πλέον η συχνότερη υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα και αντιστοιχεί γύρω στο 50% των κρουσμάτων, έχοντας ξεπεράσει το στέλεχος EG.5 «Eris» που επικρατούσε προηγουμένως.

Μεταλλάξεις

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναπτύχθηκαν έναντι του στελέχους XBB.1.5 «Kraken» της παραλλαγής Όμικρον, η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από το JN.1

Το JN.1 «Pirola» φέρει πληθώρα μεταλλάξεων που εκτιμάται ότι αυξάνουν την ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά φαρμακεία διαφημίζουν το νέο εμβόλιο, η προσέλευση παραμένει χαμηλή (Reuters)

Η μελέτη των CDC δείχνει ότι, αν και τα νέα εμβόλια είναι αποτελεσματικότητα έναντι των νέων στελεχών του ιού, η αποτελεσματικότητα αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με τα αρχικά εμβόλια Covid-19, τα οποία ήταν έως και 90% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου.

Ωστόσο αυτή η μείωση της αποτελεσματικότητας ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη.

Η έρευνα των CDC πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 9.000 ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξέταση Covid-19 στις αλυσίδες φαρμακείων CVS και Walmart. Οι ερευνητές έλεγξαν αν οι συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί είχαν λάβει το νέο εμβόλιο.

Συστάσεις για εμβολιασμό

Οι συντάκτες της μελέτης δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη σύσταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επαναληπτικό εμβολιασμό όλων των ηλικιών άνω των 6 μηνών.

Παρόλα αυτά, μόνο το 22% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο μέχρι σήμερα, ενώ στα παιδιά το ποσοστό πέφτει στο 11%,

Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άφησε στις χώρες-μέλη την απόφαση για το πού θα εστιαστούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, συνέστησε όμως την κάλυψη των ατόμων 60 ετών και άνω, των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Στην Ελλάδα, το  υπουργείο Υγείας συστήνει νέο γύρο εμβολιασμού για τα άτομα 60 ετών και άνω, τα άτομα με χρόνια  νοσήματα, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, τις εγκύους και τους επαγγελματίες υγείας.

Παρόλα αυτά, ραντεβού για το νέο εμβόλιο μπορούν να κλείσουν όλες οι ηλικίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus