Υπό μεγάλη πίεση έχει βρεθεί η μετοχή της Coca Cola HBC, εν μέσω προειδοποιήσεων από αναλυτές ότι ο εμφιαλωτής του εμβληματικού ανθρακούχου ποτού θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη brand που θα αισθανθεί τον οικονομικό “πόνο” από τα μποϊκοτάζ που συνδέονται με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η McDonald’s

Η τελευταία πρόβλεψη έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου η αλυσίδα McDonald’s έχασε τους βασικούς στόχους πωλήσεων λόγω της απομάκρυνσης των πελατών από τα εστιατόριά της, επειδή υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η απάντηση του Ισραήλ έναντι των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα οδήγησε σε τουλάχιστον 25.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, ενώ εκατοντάδες Ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Πρόσφατα, το Ισραήλ οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, κατηγορούμενο για γενοκτονία.

Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, η αμερικανική αλυσίδα fast food δήλωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις στα καταστήματά της αυξήθηκαν κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 4,7%. Ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 6,41 δισ. δολάρια, ήταν κατά 0,7% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6,45 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, ο επικεφαλής Chris Kempczinski αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που έχουν τα μποϊκοτάζ στα φαβορί, αφού έκανε λόγο για «σημαντικές επιχειρηματικές επιπτώσεις».

Για να «διασκεδαστούν» οι εντυπώσεις, σε μια ανάρτηση στο LinkedIn τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής των ΗΠΑ είπε ότι η εταιρεία «συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα με τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

«Οι τάσεις της McDonald’s είναι συχνά ένας καλός δείκτης για την παγκόσμια αύξηση του όγκου της Coca Cola », ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μέτριος αντίκτυπος προς το τέλος του τέταρτου τριμήνου από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με κίνδυνο μποϊκοτάζ των δυτικών εμπορικών σημάτων να παραμένει», ανέφεραν.

Ενόψει της ενημέρωσης συναλλαγών της εταιρείας FTSE 100 την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές συμφώνησαν ότι οι όγκοι θα είναι ελαφρώς κάτω από τη συναίνεση της αγοράς του 1,2% και θα διαμορφωθούν στο 1%.

Προβλέπουν επίσης ότι για το 2024 η αύξηση EBIT θα είναι 8,7% σε σύγκριση με τη συναίνεση για 10,9%. Ωστόσο, η Jefferies είπε ότι πιστεύει ότι η επιχείρηση είναι σε καλύτερη θέση να «απορροφήσει την αστάθεια».

Τον Οκτώβριο, η Coca Cola HBC ανακοίνωσε «ισχυρή οργανική ανάπτυξη» ως μέρος της ενημέρωσης των συναλλαγών του τρίτου τριμήνου, με τα οργανικά έσοδα να αυξάνονται κατά 15,3%.

Ο επικεφαλής Zoran Bogdanović προσπαθεί αθόρυβα να ανοικοδομήσει τη φήμη της εταιρίας μετά από ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την έκταση των δραστηριοτήτων της Coca Cola HBC στη Ρωσία, αφού υποσχέθηκε ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα μετά τον πόλεμο.

Και η Starbucks

Τα McDonald’s και η Coca-Cola δεν είναι τα μόνα παγκόσμια brands που υφίστανται κριτική εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Την περασμένη εβδομάδα, η αλυσίδα καφέ Starbucks μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις των πωλήσεων λόγω των μποϊκοτάζ που επηρεάζουν τις πωλήσεις.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο αναγκάστηκε επίσης να κάνει έκκληση για ειρήνη στα τέλη του περασμένου έτους μετά τον βανδαλισμό των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, περίπου 11 δισ. δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την αγοραία αξία του καφέ εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή