Η Σιγκαπούρη έχει «πολύ υψηλές» δυνατότητες ως παγκόσμιος κόμβος τεχνητής νοημοσύνης — εν μέρει χάρη σε ένα περιβάλλον που προωθεί την καινοτομία, σύμφωνα με στέλεχος της Google.

«Για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αποδώσει πραγματικά τις δυνατότητές της, χρειάζεστε πραγματικά καλές συνεργασίες με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε στο CNBC η Καρολίν Γιαπ, διευθύνουσα σύμβουλος για την παγκόσμια επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμοσμένης μηχανικής στο Google Cloud.

Η μικρή χώρα στην οποία η Nvidia οφείλει το 15% των εσόδων της

Η Γιαπ μίλησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Explore AI τον Ιανουάριο, μια συνάντηση που διοργανώθηκε από το Google Cloud και την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για να αναγνωρίσουν τις κορυφαίες παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης από οργανισμούς που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία «AI Trailblazers».

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Σιγκαπούρης, το Digital Industry Singapore, το Smart Nation and Digital Government Office και το Google Cloud.

«… όταν έχετε καλές συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε όχι μόνο να βελτιώνετε τις περιπτώσεις χρήσης του δημόσιου τομέα, αλλά μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε ένα περιβάλλον για καινοτομία», είπε η Γιαπ.

Η Σιγκαπούρη ήταν μια από τις πρώτες χώρες με σχέδιο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησε το National AI Strategy 2.0 — μια ενημερωμένη έκδοση των σχεδίων της για επέκταση της χρήσης της AI.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας AI trailblazers, δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι προετοιμασίας για να παρέχουν σε έως και 100 οργανισμούς στην πόλη-κράτος πρόσβαση στις μονάδες γραφικής επεξεργασίας υψηλής απόδοσης του Google Cloud, στην πλατφόρμα Vertex AI, σε προεκπαιδευμένα μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και εργαλεία κώδικα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν τις δικές τους παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ελεγχόμενο και αποκλειστικό περιβάλλον που βασίζεται στο cloud.

Μέσω της κοινής συνεργασίας, 43 οργανισμοί σε δημόσιους και βιομηχανικούς τομείς δημιούργησαν με επιτυχία τις δικές τους παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία AI της Google.

Ταυτόχρονα, ωφελεί επίσης τους πολίτες της Σιγκαπούρης στο σύνολό τους, «είτε ως καταναλωτές αυτών των τεχνολογιών είτε ως μέλη της οικονομίας καθώς αναπτύσσεται για αυτούς τους τύπους καινοτομίας», δήλωσε η Γιαπ.

Σωστές βάσεις

«Με πολλούς τρόπους, η Σιγκαπούρη διαθέτει ήδη τις σωστές βάσεις που απαιτούνται για να ανθίσει ως παγκόσμιος κόμβος τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Κέντρικ Τσαν, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Tony Blair Institute for Global Change.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διάφορες πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης, έχει υποστηρίξει την τοπική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και εμπλέκει εταιρείες τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα σε συμβουλευτικούς διαλόγους στη διαδικασία χάραξης πολιτικής».

Το Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας δήλωσε ότι η Σιγκαπούρη «συνεχίζει να αναδεικνύεται ως κόμβος τεχνητής νοημοσύνης» παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία. Το κέντρο είναι μια δεξαμενή σκέψης στο Walsh School of Foreign Service του Πανεπιστημίου Georgetown.

«Πρωτοβουλίες όπως η γρήγορη παρακολούθηση της έγκρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις και η αντιμετώπιση ελλείψεων ταλέντων καθιστούν τη χώρα έναν ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο κόμβο τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε η CSET σε έκθεση του Μαρτίου.

«Υπάρχει επίσης σκέψη σε εθνικό επίπεδο για τα ζητήματα ηθικής και διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα αυτά βοηθούν να τοποθετηθεί η Σιγκαπούρη ως βασικός παίκτης στο παγκόσμιο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Τσαν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «μερικές προκλήσεις μπροστά» για τη Σιγκαπούρη, όπως ο έντονος ανταγωνισμός για κορυφαία ταλέντα AI από άλλους κόμβους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης