Ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι είναι ο επόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (8/2) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τελικά την απομάκρυνση του στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι, κάνοντας έτσι πράξη μια κίνηση που κατά πολλούς ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο της χώρας.

Υποψήφιος διάδοχος του Ζαλούζνι θεωρείτο και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ, αλλά τελικά η θέση κατελήφθη από τον Σίρσκι. Στις 31 Ιανουαρίου 2024, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο μέχρι σήμερα διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι είχε δεχτεί πρόταση να αντικαταστήσει τον προϊστάμενό του Βαλέρι Ζαλούζνι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά είχε αρνηθεί.

Η Ευρώπη, η Ουκρανία και το ορόσημο του 2025

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει εδώ και μέρες πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον στρατηγό Ζαλούζνι, επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, να κάνει στην άκρη, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Ο Ολεξάντρ Σίρσκι

Η αποχώρηση του Ζαλούζνι από την ηγεσία του στρατού, κατά πολλούς θα σημάνει μια ριζική αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού που αποτρέπει πολλές ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης υποστήριξης που παρέχουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέπεμψε τον «ήρωα της Ουκρανίας»

Ο Ζαλούζνι θεωρείται ήρωας από πολλούς στην Ουκρανία αφού οι στρατιώτες του υπερασπίστηκαν με επιτυχία το Κίεβο απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας κατά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Υπό τη διοίκηση του Ζαλούζνι, η Ουκρανία κατάφερε να αποκρούσει την αρχική επίθεση της Μόσχας διαψεύδοντας όλες τις πιθανότητες που ήταν εναντίον της και στη συνέχεια ανέκτησε μεγάλα τμήματα κατεχόμενου εδάφους αργότερα το 2022.

Η άμυνα του Κιέβου και μια αστραπιαία προώθηση στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο ήταν υπό την επίβλεψη του Σίρσκι.

Όμως η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023 δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά στις οχυρωμένες ρωσικές θέσεις στον κατεχόμενο νότο και την ανατολή.

Εν αναμονή αντιδράσεων

Η απόφαση να αντικαταστήσει ο Σίρσκι τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με την Washington Post, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος. O Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2019, δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ο προκάτοχός του καθώς θεωρείται από πολλούς διοικητής σοβιετικού τύπου.

Επίσης πολλοί τον κατηγορούν πως κράτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στην Μπαχμούτ, για πολύ καιρό και υπό σφοδρά πυρά από τον ρωσικό στρατό, ενώ θα έπρεπε να είχε διατάξει την απόσυρσή τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως εξετάζονται και άλλες αλλαγές στο στράτευμα, καθώς αρκετοί στρατηγοί αναμένεται να απομακρυνθούν μαζί με τον Ζαλούζνι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον Ζαλούζνι να παραμείνει ως μέλος «της ομάδας του ουκρανικού κράτους του μέλλοντος».

Στον επίσημο λογαριασμό του στο X, ο Ζελένσκι δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Ζαλούζνι με τους δύο άνδρες να ποζάρουν χαμογελαστοί, δίνοντας τα χέρια. «Λήφθηκε μια απόφαση σχετικά με την ανάγκη αλλαγής προσεγγίσεων και στρατηγικής», έγραψε ο Ζαλούζνι.

Από την πλευρά του Ζελένσκι ανακοίνωσε πως «ευχαρίστησε» τον Ζαλούζνι για τα δύο χρόνια που προστάτεψε την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη συνάντησή τους την Πέμπτη, συζήτησαν για την ανανέωση στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού. «Η ώρα για μια τέτοια κίνηση είναι τώρα», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα