Εξαιρετικά απλή γίνεται από φέτος για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με σταθερά εισοδήματα (μισθούς – συντάξεις), προβλέπει:

– Αυτόματη υποβολή δήλωσης από την Εφορία

– Δυνατότητα για διορθώσεις ή αλλαγές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.

Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέτρο το οποίο όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας θα βάλει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Αλλαγές όμως έρχονται στα νέα φορολογικά έντυπα καθώς θα προστεθούν κωδικοί που αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το εισόδημα των οποίων θα υπολογιστεί με το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη  Φεβρουαρίου 2025.

«Κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ

Επιπλέον, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων, τα ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ των υπόχρεων είναι πλέον προ συμπληρωμένα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το μέτρο:

– Αφορά δηλώσεις ΦΠΑ από 1/1/2024 και μετά

– Πρώτα γίνεται η προ συμπλήρωση με βάσει τα στοιχεία στο «mydata» και ο λογιστικός χαρακτηρισμός και μετά υποβάλλεις δήλωση ΦΠΑ

– Δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων – αύξηση δαπανών) μέχρι 30% σε σχέση με το «mydata»

– Επιτρέπεται η υποβολή με λιγότερες δαπάνες ή περισσότερα έσοδα σε σχέση με αυτά του «mydata»

– Σε περίπτωση διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται εναλλακτικός τρόπος προ συμπλήρωσης με τύπο παραστατικού 11.4 και για διόρθωση εξόδων με 14.30.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax