Με εμφανή τα σημάδια διστακτικότητας, το Χρηματιστήριο συντηρήθηκε με μέτρια κέρδη. Οι κατοχυρώσεις κερδών είναι δικαιολογημένες σε αυτά τα επίπεδα

Άλλη μια θετική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη.

Ο οποίος πήρε ώθηση από το συνεχιζόμενο θετικό κλίμα στις ΗΠΑ και συνέχισε ανοδικά καταγράφοντας νέα υψηλά 13 ετών.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, συνάντησε τις προϋπολογισμένες κορυφές της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης στη ζώνη 1400-1410 μονάδων.

Ενεργοποιώντας ρευστοποιήσεις από όσους έχουν ακολουθήσει σωστά την άνοδο και κρατούν κέρδη στα χέρια τους.

Η ανθεκτικότητα που επέδειξαν αρκετοί τίτλοι θα πρέπει να μεταφρασθεί θετικά για τη συνέχεια, και κυρίως σε ό, τι αφορά εκείνους ακριβώς που απορρόφησαν τις αναταράξεις.

Ενδεικτικά, μόλις 6 τίτλοι του 25άρη έκλεισαν με εβδομαδιαίες απώλειες, μεταξύ αυτών ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Ως προς την πρώτη, υπήρξε το περίφημο ανακοινωθέν της Κομισιόν σχετικά με επικείμενο πρόστιμο-μαμούθ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης την περίοδο 2013-2019.

Οι εκτιμήσεις για τη χρηματική επιβάρυνση κάνουν λόγο για πάνω από 500 εκατ., καθώς καλείται να υπολογιστεί το μεσοσταθμικό των εσόδων εκείνων των χρήσεων.

Προφανώς δεν είναι κάτι οριστικό, και η ΔΕΗ ήδη ανακοίνωσε προσπάθεια προάσπισης συμφερόντων της.

Ο χρόνος θα δείξει, σίγουρα η μετοχή καταφέρνει να ισορροπήσει δεδομένης της έκτασης της εξέλιξης.

Το κακό είναι ότι τη μεγαλύτερη έκθεση στη μετοχή έχουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ώστε να κρίνεται αναγκαία περισσότερη προσοχή εκ μέρους μας.

Ως προς την ΕΕΕ, η αρνητική εβδομαδιαία επίδοση (χειρότερη από όλες τις μετοχές της μεγάλης κεφ/σης) μπορεί έως και να μας καθησυυχάσει σχετικά με τη μέτρια συνολική μας εικόνα.

Και αυτό, διότι η βαριά της στάθμιση χάλασε τα γενικά στατιστικά, χωρίς λόγο.

Ενδιαφέρουσα ήταν η συμπεριφορά του ΟΤΕ, επιτέλους μετά από πολλούς μήνες, σε μια προσπάθεια να χτίσει βάση στην περιοχή των 12,70 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέρισμα που θα ανακοινωθεί στις 22/02, αλλά πρέπει να προσεχθεί η ενδεχόμενη θετική έκβαση στο θέμα της Enel Ρουμανίας, που θα οδηγήσει σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, τουλάχιστον όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε τέτοιες περιστάσεις. Δυστυχώς, παραμένει η “χειρότερη” επιλογή έως τώρα στον 25άρη, λόγω της κάκιστης συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη 14/02 αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα χρήσης της ΠΕΙΡ. Το γεγονός είναι κρίσιμο για τρεις λόγους. Πρώτον, ενδεχόμενα ισχυρά αποτελέσματα θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα μαγνητίσει τα επενδυτικά βλέμματα. Δεύτερον, θα δώσουν μια γενικότερη χροιά ως προς το τί περιμένουμε και για τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες. Τρίτον, θα επιβεβαιώσει την προεξοφλητική έντονα ανοδική κίνηση της μετοχής. Ισχύει και το αντίστροφο: αν τυχόν τα αποτελέσματα απογοητεύσουν, τότε πολλοί είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να πουλήσουν την ΠΕΙΡ.

Άξιο μνείας το εμβληματικό 5χίλιαρο στον S&P500, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.