Ο παρατεταμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς πρόκειται να γίνει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό βάρος για τη χώρα σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s την Παρασκευή καθώς υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ.

Η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους τηςχώρας από Α1 σε Α2 την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την οικονομική ζημιά του πολέμου της χώρας με τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και πυροδότησε γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ισραήλ: Πληρώνουν ακριβά το μποϊκοτάζ Starbucks και McDonald’s – O ρόλος του TikTok

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Moody’s ανέφερε ότι ο κύριος μοχλός της απόφασής της ήταν η «εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς, τα επακόλουθα και οι ευρύτερες συνέπειές της εγείρουν ουσιαστικά πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, ενώ αποδυναμώνουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική του ισχύ για το ορατό μέλλον».

Πιο ακριβό για το Ισραήλ τον δανεισμό χρημάτων

Αν και η βαθμολογία Α2 εξακολουθεί να θεωρείται επενδυτική βαθμίδα, η υποβάθμιση πιθανότατα θα καταστήσει πιο ακριβό για το Ισραήλ τον δανεισμό χρημάτων.

Στα μέσα Οκτωβρίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Moody’s προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ κινδύνευε με υποβάθμιση.

Εκείνη την εποχή, η Moody’s είχε ανακοινώσει ότι ενώ το πιστωτικό προφίλ του Ισραήλ ήταν ανθεκτικό σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο παρελθόν, «η σοβαρότητα της τρέχουσας στρατιωτικής σύγκρουσης εγείρει την πιθανότητα μακροχρόνιου και σημαντικού πιστωτικού αντίκτυπου».

Την Παρασκευή, ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ανέφερε ότι η απόφασή του βασίζεται στο προβλεπόμενο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι αμυντικές δαπάνες του Ισραήλ θα είναι σχεδόν διπλάσιες από το επίπεδο του 2022 μέχρι το τέλος του 2024 και ενδεχομένως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο τα επόμενα χρόνια.

«Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων έναντι μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την πιθανότητα, το χρονικό πλαίσιο και τη διάρκεια μιας τέτοιας συμφωνίας», ανέφερε η Moody’s. Προειδοποίησε δε για τον «σημαντικό» κίνδυνο κλιμάκωσης της τρέχουσας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εμπλοκής της Χεζμπολάχ, της σιιτικής πολιτοφυλακής που εδρεύει στον Λίβανο, στα βόρεια του Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή