Πολύ περισσότεροι Αμερικανοί εμπιστεύονται τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας από τον Τζο Μπάιντεν παρά τους μήνες ισχυρής ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία του προέδρου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι πολιτικές του βελτιώνουν την οικονομική τους ευημερία.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times και του University of Michigan Ross School of Business το 42% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ήταν ο καλύτερος διαχειριστής της αμερικανικής οικονομίας , έναντι 31% που επιλέγει τον Μπάιντεν. Περίπου ένας στους πέντε, 21%, δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο.

Η ισχύς του Τραμπ στη δημοσκόπηση των FT έρχεται παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι ανέφεραν μέτριες βελτιώσεις στις προσωπικές τους οικονομικές συνθήκες και τις προοπτικές τους για τη συνολική οικονομία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η ισχυρή ανάπτυξη, η ισχυρή αγορά εργασίας και η πτώση του πληθωρισμού μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν.

«Το μήνυμα του Μπάιντεν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά υπό τον ίδιο δεν έχει πείσει πολλούς ανθρώπους», σχολιάζει ο Έρικ Γκόρντον, καθηγητής στο Ross School of Business.

«Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του και παρά τους κυβερνητικούς αριθμούς που τον υποστηρίζουν, δεν έχει κουνήσει τη βελόνα της αποδοκιμασίας», πρόσθεσε ο Γκόρντον, σημειώνοντας ότι η δημοσκόπηση δείχνει ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους θεωρεί ότι οι οικονομικές πολιτικές του Μπάιντεν έχουν «πλήξει πολύ την οικονομία».

Ενόψει των εκλογών

Η μηνιαία δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross επιδιώκει να παρακολουθήσει το συναίσθημα των ψηφοφόρων για την οικονομία των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, που είναι όλο και πιο πιθανό να είναι μια ρεβάνς μεταξύ του πρώην προέδρου Τραμπ και του νυν προέδρου Μπάιντεν.

Σε ερώτηση πώς θα περιέγραφαν την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, το 46% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι μπορούσαν «να ζήσουν άνετα» ή «να ανταπεξέλθουν στα έξοδα» — τρεις μονάδες υψηλότερο από όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση τον Νοέμβριο του 2023, την πρώτη μήνα της δημοσκόπησης των FT-Michigan Ross.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο – το 27%- δήλωσε ότι οι συνολικές οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικές» ή «καλές», σε σύγκριση με 21% τον Νοέμβριο.

Αλλά όταν ρωτήθηκαν αν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται την οικονομία, μόλις το 36% των ψηφοφόρων απάντησαν θετικά, ποσοστό αμετάβλητο από τον Νοέμβριο.

Η δημοσκόπηση έδειξε τις έντονες κομματικές διαφορές που διαμορφώνουν τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν. Το 71% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι εγκρίνει τον χειρισμό της οικονομίας από τον Μπάιντεν, σε σύγκριση με μόλις 5% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές φύλου και ηλικίας. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν θετική άποψη για την οικονομία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις το ένα πέμπτο των γυναικών, ενώ οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική άποψη από τους νεότερους.

Η δημοσκόπηση FT-Michigan Ross διεξήχθη διαδικτυακά από τους Δημοκρατικούς στρατηγικούς αναλυτές Global Strategy Group και τη Ρεπουμπλικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων North Star Opinion Research μεταξύ 2 και 5 Φεβρουαρίου. Αντικατοπτρίζει τις απόψεις 1.006 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή