Πολύ κοντά σε συμφωνία ύψους 25 δισ. δολ. βρίσκονται οι μέχρι πρότινος ανταγωνιστές του αμερικανικού πετρελαϊκού κλάδου, Diamondback Energy και Endeavour Energy Resources, η  οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τόσο το Reuters όσο και οι Financial Times, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρες.

Το Reuters ήδη από τον Δεκέμβριο είχε γράψει ότι η Endeavor Energy Partners διερευνούσε μια πώληση που θα μπορούσε να αποτιμήσει τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη του Permian μεταξύ 25 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα εταιρεία θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Permian, το κορυφαίο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ που εκτείνεται στο Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Συγχωνεύσεις

«Αυτό είναι ένα layup όσον αφορά την επικάλυψη και την προσαρμογή της έκτασης», σχολίασε ο Dan Pickering, επικεφαλής επενδύσεων της Pickering Energy Partners.

Οι παραγωγοί στο Permian ενοποιούνται σε έναν αγώνα δρόμου για να κλειδώσουν μελλοντικά αποθέματα γεωτρήσεων και παραγωγή από το κορυφαίο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι πιθανό να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις υπόλοιπες εταιρείες να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη κλίμακα, αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Diamondback βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια συμφωνία, μετά από εβδομάδες μονομαχίας με την Conoco για την εξαγορά της Endeavor, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Autry Stephens .

Η επικράτηση επί της Conoco, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 132 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήταν μεγάλη νίκη για την Diamondback, η οποία αποτιμάται σε μόλις 27 δισ. δολάρια, αφού έχασε από έναν άλλο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Occidental Petroleum στην προσπάθειά της να αγοράσει την CrownRock πέρυσι.

Η Occidental, η οποία υποστηρίζεται από τον Warren Buffett, ανακοίνωσε μια συμφωνία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την CrownRock – έναν άλλο περιζήτητο ιδιωτικό παραγωγό – τον Δεκέμβριο.

Τα deals

Η συμφωνία θα είναι η πιο πρόσφατη σε μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Η ExxonMobil ανακοίνωσε τον Οκτώβριο μια συμφωνία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Pioneer Natural Resources , του μεγαλύτερου παίκτη στο Permian. Ακολούθησε λίγο αργότερα η Chevron που αποκάλυψε μια εξαγορά της Hess 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων , η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία στον σχιστόλιθο Bakken της Βόρειας Ντακότα και μερίδιο στο μεγαλύτερο εύρημα πετρελαίου της περασμένης δεκαετίας, στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Τον περασμένο μήνα, η Chesapeake Energy συμφώνησε να αγοράσει τη Southwestern Energy για 7,4 δισ. δολάρια για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια